Faktaboks

Victoria Pendleton

Victoria Louise Pendleton

Født
24. september 1980, Stotfold, England
Victoria Pendleton
Victoria Pendleton vant to OL-gull og ni VM-gull i karrieren, her avbildet etter seieren i sprint under VM 2008.

Victoria Pendleton er en britisk tidligere syklist, og blant tidenes fremste kvinnelige banesyklister med to OL-gull og ni VM-gull i banesykling, som konkurrerte for Sky Track Cycling.

Karriere

Pendleton vant sin første medalje i et stort internasjonalt mesterskap da hun ble verdensmester i sprint i Los Angeles i 2005. De påfølgende årene var hun en dominerende kraft og blant sportens største profiler. Totalt i karrieren vant Pendleton seks VM-gull i sprint, to VM-gull i lagsprint og ett VM-gull i keirin. Hun har i tillegg tatt fem VM-sølv og to VM-bronse.

Pendleton ble olympisk mester i sprint i Beijing i 2008 og vant sitt andre OL-gull da hun vant i keirin under OL på hjemmebane i London i 2012. Hun vant også sprint i Samveldelekene.

Pendleton la opp som profesjonell syklist etter OL i London 2012.

Utmerkelser

Pendleton ble på bakgrunn av sine idrettsprestasjoner utnevnt til medlem av den britiske imperieordenen i 2009, senere forfremmet til kommandør i 2013. Etter at hun hadde vunnet tre VM-gull i 2007 ble Pendleton kåret til Sportswomen of the Year av den britiske avisen Sunday Times.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg