Victoria Pendleton

Faktaboks

Victoria Pendleton

Victoria Louise Pendleton

Født
24. september 1980, Stotfold, England
Victoria Pendleton
Victoria Pendleton vant to OL-gull og ni VM-gull i karrieren, her avbildet etter seieren i sprint under VM 2008.

Victoria Pendleton er en britisk tidligere syklist, og blant tidenes fremste kvinnelige banesyklister med to OL-gull og ni VM-gull i banesykling, som konkurrerte for Sky Track Cycling.

Karriere

Pendleton vant sin første medalje i et stort internasjonalt mesterskap da hun ble verdensmester i sprint i Los Angeles i 2005. De påfølgende årene var hun en dominerende kraft og blant sportens største profiler. Totalt i karrieren vant Pendleton seks VM-gull i sprint, to VM-gull i lagsprint og ett VM-gull i keirin. Hun har i tillegg tatt fem VM-sølv og to VM-bronse.

Pendleton ble olympisk mester i sprint i Beijing i 2008 og vant sitt andre OL-gull da hun vant i keirin under OL på hjemmebane i London i 2012. Hun vant også sprint i Samveldelekene.

Pendleton la opp som profesjonell syklist etter OL i London 2012.

Utmerkelser

Pendleton ble på bakgrunn av sine idrettsprestasjoner utnevnt til medlem av den britiske imperieordenen i 2009, senere forfremmet til kommandør i 2013. Etter at hun hadde vunnet tre VM-gull i 2007 ble Pendleton kåret til Sportswomen of the Year av den britiske avisen Sunday Times.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg