Vänersborg er en by i Västergötland i Sverige, ved utløpet av Göta älv fra Vänern; 24 600 innbyggere (2020).

Byen er et betydelig samferdselssentrum med havn ved Trollhätte kanal og nærhet til Trollhättan-Vänersborgs flyplass. Vänersborgs museum er et av landes eldste museer, åpnet i 1860. Museet har etnografiske samlinger fra mange land, samt kulturhistoriske samlinger for Dalsland og Götaälvdalen.

Kommunen

Vänersborg kommune tilhører Västra Götalands län, og ligger dels i Västergötland, dels i Dalsland. Den har et areal på 648 km² og 39 800 innbyggere (2022). Landskapet preges av oppdyrket mark ved sørenden av Vänern, og i nordvest et kupert område med fjell. Tett inntil byen mot øst reiser de særpregede platåbergene Halleberg og Hunneberg seg.

De fleste arbeidsplassene er innen offentlig og privat tjenesteyting. Kommunen har en del industri, blant annet treforedling og næringsmiddelproduksjon. På østsiden av Göta älv, vis-á-vis byen, ligger tettstedet Vargön (4981 innbyggere).

Historie

Vänersborg ble grunnlagt i 1644 som befestet grenseby mot Danmark-Norge. Under de gjentatte krigene og trefningene mellom Sverige og Danmark-Norge på 1600-tallet ble byen flere ganger inntatt og brannskattet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg