Uxmal
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Uxmal – detalj

Uxmal er en ruinby sør for Mérida i delstaten Yucatán, Mexico. En rekke praktbygg og rikt dekorerte templer tilkjennegir den såkalte puuc-stilen. Denne tradisjonen hører hjemme i perioden som senere har fått betegnelsen «renessansen» eller «sen klassisk» (ca. 700–900 e.Kr.) i mayaenes arkitektur og kunst. Uxmal er en stor severdighet, og Palacio de los Gobernadores (herskernes palass) er betegnet som et av de fremste eksempler på indiansk byggekunst. Området står oppført på UNESCOS verdensarvliste.

Faktaboks

Uttale
uxmˈal

Mye tyder på at Uxmal eksisterte som seremonielt senter lenge før 800 e.Kr., men byen fikk større betydning som administrasjonssete på denne tiden, da Mayapán-forbundet ble dannet under ledelse av de herskende dynastiene i byene Uxmal, Mayapán og Chichén Itzá. Omkring 1460 ble trippelalliansen oppløst under presset fra en ny méxica-invasjon. Uxmal fortsatte likevel å eksistere som politisk enhet helt til den spanske erobringen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg