Umar al-Mukhtar, libysk religiøs leder og opprørsleder; ledet den militære motstanden mot italiensk okkupasjon i Libya tidlig på 1900-tallet.

al-Mukhtar ble oppdratt og utdannet innen sanussi-ordenen i Kyrenaika i det østlige av dagens Libya. Han deltok i motstanden mot franskmennene i Tsjad, og fikk der militær erfaring som han tok i bruk da han organiserte geriljakrig mot italienerne i Kyrenaika fra 1911. Sanussiene sto lenge mot den italienske overmakten, men måtte trekke seg mer og mer tilbake til fjellområdene Ghebel Akhdar, etter hvert som kolonimakten tok kontroll med provinsen. 11. september 1931 falt han i bakhold, ble tatt til fange og stilt for retten, som dømte ham til døden. al-Mukhtar ble hengt i konsentrasjonsleiren Suluq 16. september.

I det selvstendige Libya ble al-Mukhtar en frigjøringshelt, framholdt både av Muammar al-Gaddafi, og de som gikk til opprør mot han under borgerkrigen i Libya i 2011. Hans portrett prydet en libysk pengeseddel, og hans siste år ble beskrevet i filmen 'Lion of the Desert' med Anthony Quinn i hovedrollen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.