Faktaboks

Umar al-Mukhtar

Omar Mukhtar

Født
20. august 1858, Janzour, Kyrenaika (Libya)
Død
16. september 1931
Umar al-Mukhtar
Av .

Umar al-Mukhtar, libysk religiøs leder og opprørsleder; ledet den militære motstanden mot italiensk okkupasjon i Libya tidlig på 1900-tallet.

Umar al-Mukhtar ble oppdratt og utdannet innen sanussi-ordenen i Kyrenaika i det østlige av dagens Libya. Han deltok i motstanden mot franskmennene i Tsjad, og fikk der militær erfaring som han tok i bruk da han organiserte geriljakrig mot italienerne i Kyrenaika fra 1911. Sanussiene sto lenge mot den italienske overmakten, men måtte trekke seg mer og mer tilbake til fjellområdene Ghebel Akhdar, etter hvert som kolonimakten tok kontroll med provinsen. 11. september 1931 falt han i bakhold, ble tatt til fange og stilt for retten, som dømte ham til døden. Mukhtar ble hengt i konsentrasjonsleiren Suluq 16. september.

I det selvstendige Libya ble Mukhtar en frigjøringshelt, framholdt både av Muammar al-Gaddafi og de som gikk til opprør mot han under borgerkrigen i Libya i 2011. Hans portrett prydet en libysk pengeseddel, og hans siste år ble beskrevet i filmen Lion of the Desert med Anthony Quinn i hovedrollen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg