Hellmofjorden

Hellmofjorden mot Hellmobotn.
Av /Statskog.
Lisens: CC BY NC 2.0

Artikkelstart

Hellmofjorden er den innerste (sørligste) arm av Tysfjorden, Hamarøy kommune, Nordland; 33 km lang fra Ytter-Helland til Hellmobotn. Hellmofjorden er relativt smal, med bratte, for en stor del nakne, fjellsider. Utenom grenda Musken (Måsske) på vestsiden av Hellmofjorden, omtrent midtveis mellom Hellmobotn og munningen, er det ikke fast bosetting langs fjorden.

Faktaboks

Etymologi
Førsteleddet antagelig etter gårds- og grendenavnet Helland på vestsiden av fjordmunningen; gården hadde tidligere bruksretter innerst i Hellmofjorden. Navnet er sammensatt av norrønt hella, ‘helle, flatt berg’ eller hellir, ‘berghule’ og mo, ‘tørr sandmo’. Det samiske navnet Oarjjevuodna er på norsk ‘sørfjorden’; Hellmofjorden er den sørligste av Tysfjordens mange armer
Også kjent som

Hellemofjorden, Hellamofjorden, lulesamisk Oarjjevuodna

Innerst i fjorden ligger den fraflyttede grenda Hellmobotn. Herfra er det bare 6,3 km til grensen mot Sverige, noe som tradisjonelt har vært oppfattet som Norge på sitt smaleste selv om det flere steder i Sør-Varanger er målt kortere avstander mot grensen mot Russland. Se ellers Jarfjorden og Norges geografi.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg