Trosa, by og kommune på Sveriges østkyst, i Södermanland, sør for Stockholm.

Trosa ligger 35 km sør for Södertälje, 5836 innbyggere (2016). Trosa er en av Sveriges minste byer, den er et tradisjonsrikt badested som preges av turisme foruten handel og en del mindre industribedrifter. 

Byen ble grunnlagt på 1300-tallet, men da i nærheten av Trosa kirke ca. 7 km oppstrøms langs Trosaån. Landheving gjorde at elva på 1500-tallet ikke lenger var seilbar, og stedet forfalt. Trosa gjenoppstod på sin nåværende beliggenhet ved kysten på 1600-tallet, og fikk byprivilegier i 1610. Fiske var til ut på 1800-tallet byens hovednæring. I andre halvdel av 1800-tallet utviklet byen seg til et populært badested.

Trosa kommune tilhører Södermanlands län. Den har et areal på 210 km2 og 12 447 innbyggere (2017)

De østre delene av kommunen er for en stor del oppdyrket, mens de vestre delene for det meste er skogkledd. Til kommunen hører en vid skjærgård med mange store og små øyer; mye av den ytre skjærgården er vernet som naturreservat.

Befolkningen er konsentrert i kommunesenteret Trosa,  i tettstedet Vagnhärad ved E4 (3397 innbyggere) og i noen mindre tettsteder. De tidligere dominerende næringene jordbruk og fiske er gradvis blitt erstattet av turisme og andre servicenæringer, samt en del småindustri.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.