Tretaspis er en slekt i superfamilien Trinucleoidea i klassen trilobitter. De levde i slutten av ordovicium (Ashgill). Slekten er viktige ledefossiler, blant annet for tretaspis-skifer (Venstøpformasjonen, Grimsøyformasjonen og Skjerholmformasjonen i Oslofeltet). Slekten ble tidligere inkludert i slekten Trinucleus.

Faktaboks

Uttale
tretˈaspis

Trinucleider kjennetegnes ved at de har kort kropp med med cirka 6 kroppsledd. De har kort, trekantet pygidium (haleskjold). Hodet er stort og «oppblåst» med pæreformet glabella, og tydelige glabellafurer, gjennomhullet brem og lange kinnpigger. Tretaspis kjennetegnes ved at den har tydelige (punkt-)øyne på kinnene og hullene i bremmen ordnet i radiære linjer, mens Trinucleus mangler øyne og har hullene ordnet i konsentriske rader parallelt med bremkanten.

Slekten kommer opprinnelig fra nord-amerika, men innvandret til Skandinavia og Storbritannia i sen-ordovicium (slutten av Caradoc) etter hvert som Iapetus-havet («proto-atlanterhavet») lukket seg. De britiske og skandinaviske artene er svært like, noe som viser hvor nær disse områdene hadde kommet hverandre i slutten av ordovicium. De norske artene er beskrevet av Alan Owen (1980).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg