Tretaspis, slekt i superfamilien Trinucleoidea i klassen trilobitter. De levde i slutten av ordovicium (Ashgill). Viktige ledefossiler, bl.a. for tretaspis-skifer (Venstøpformasjonen, Grimsøyformasjonen og Skjerholmformasjonen i Oslofeltet). Ble tidligere inkludert i slekten Trinucleus.

Trinucleider kjennetegnes ved at de har kort kropp med ca. 6 kroppsledd; kort, trekantet pygidium (haleskjold) og et stort "oppblåst" hode med pæreformet glabella og tydelige glabellafurer, gjennomhullet brem og lange kinnpigger. Tretaspis kjennetegnes ved at den har tydelige (punkt-)øyne på kinnene og hullene i bremmen ordnet i radiære linjer, mens Trinucleus mangler øyne og har hullene ordnet i konsentriske rader parallelt med bremkanten. 

Opprinnelig en nord-amerikansk slekt, men innvandret til Skandinavia og Storbritannia i sen Ordovicium (slutten av Caradoc) etter hvert som Iapetus-havet ("proto-atlanterhav") lukket seg. De britiske og skandinaviske artene er svært like, noe som viser hvor nær disse områdene hadde kommet hverandre i slutten av Ordovicium. De norske artene er beskrevet av Alan Owen (1980).

Owen, A. 1980: The trilobite Tretaspis from the upper Ordovician of the Oslo region, Norway. Palaeontology 23(4), 715 – 747.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.