Tretaspis, slekt i superfamilien Trinucleoidea i klassen trilobitter. De levde i slutten av ordovicium (Ashgill). Viktige ledefossiler, bl.a. for tretaspis-skifer (Venstøpformasjonen, Grimsøyformasjonen og Skjerholmformasjonen i Oslofeltet). Ble tidligere inkludert i slekten Trinucleus.

Trinucleider kjennetegnes ved at de har kort kropp med ca. 6 kroppsledd; kort, trekantet pygidium (haleskjold) og et stort "oppblåst" hode med pæreformet glabella og tydelige glabellafurer, gjennomhullet brem og lange kinnpigger. Tretaspis kjennetegnes ved at den har tydelige (punkt-)øyne på kinnene og hullene i bremmen ordnet i radiære linjer, mens Trinucleus mangler øyne og har hullene ordnet i konsentriske rader parallelt med bremkanten. 

Opprinnelig en nord-amerikansk slekt, men innvandret til Skandinavia og Storbritannia i sen Ordovicium (slutten av Caradoc) etter hvert som Iapetus-havet ("proto-atlanterhav") lukket seg. De britiske og skandinaviske artene er svært like, noe som viser hvor nær disse områdene hadde kommet hverandre i slutten av Ordovicium. De norske artene er beskrevet av Alan Owen (1980).

Owen, A. 1980: The trilobite Tretaspis from the upper Ordovician of the Oslo region, Norway. Palaeontology 23(4), 715 – 747.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.