Tretaspis

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Trinucleus fimbriatus
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Tretaspis, slekt i superfamilien Trinucleoidea i klassen trilobitter. De levde i slutten av ordovicium (Ashgill). Viktige ledefossiler, bl.a. for tretaspis-skifer (Venstøpformasjonen, Grimsøyformasjonen og Skjerholmformasjonen i Oslofeltet). Ble tidligere inkludert i slekten Trinucleus.

Faktaboks

Uttale
tretˈaspis

Trinucleider kjennetegnes ved at de har kort kropp med ca. 6 kroppsledd; kort, trekantet pygidium (haleskjold) og et stort "oppblåst" hode med pæreformet glabella og tydelige glabellafurer, gjennomhullet brem og lange kinnpigger. Tretaspis kjennetegnes ved at den har tydelige (punkt-)øyne på kinnene og hullene i bremmen ordnet i radiære linjer, mens Trinucleus mangler øyne og har hullene ordnet i konsentriske rader parallelt med bremkanten.

Opprinnelig en nord-amerikansk slekt, men innvandret til Skandinavia og Storbritannia i sen Ordovicium (slutten av Caradoc) etter hvert som Iapetus-havet ("proto-atlanterhav") lukket seg. De britiske og skandinaviske artene er svært like, noe som viser hvor nær disse områdene hadde kommet hverandre i slutten av Ordovicium. De norske artene er beskrevet av Alan Owen (1980).

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg