Tom Schmidt, norsk navneforsker. Cand.philol. med nordisk hovedfag og mellomfag i engelsk og folkeminnevitenskap 1976. Dr.philos. 2000. Amanuensis i navnegransking ved Universitetet i Oslo fra 1983, førsteamanuensis fra 1992, professor fra 2002. Schmidt gikk av med pensjon i 2018.

Tom Schmidt er en av Norges fremste nålevende navneforskere. Han har særlig arbeidet med norske bebyggelsesnavn (bustadnavn), men har også skrevet flere artikler om personnavn. Som sekretær for statens navnekonsulenter i årene 1982–88 og medlem av Klagenemnda for stedsnavnsaker fra 1991 til 2015 har han dessuten vært sentral i arbeidet med å gi norske stednavn en tjenlig skrivemåte.

Schmidts vektigste bidrag til navneforskningen er doktoravhandlingen Norske gårdsnavn på -by og -med personnavnforledd (2000), som er en omfattende studie (620 s. + 146 s. vedlegg) av en av de største norske navneklassene. Schmidt har også skrevet om andre navneklasser, som -staðir, -holt og -torp. Den største faglige innsatsen har han nok likevel lagt ned som utgiver av Kåre Hoels etterlatte manuskript til Bustadnavn i Østfold, som til nå er kommet i 17 bind, 11 av dem ved Schmidt. Dette er mer enn et egentlig utgivningsarbeid, da Kåre Hoels forklaringer av gårds- og bruksnavnene er supplert med ofte like lange eller lengre kommentarer av utgiverne.

Av andre bøker fra Schmidts hånd må nevnes Nøvn austa åsen. Bustadnamn i Øystre Slidre (2005) og Nøvn vesta åsen. Bustadnamn i Vestre Slidre (2009), som følger mye samme opplegg som Østfold-serien, med opplysninger om uttale, eldre skriftformer og grundige etymologiske forklaringer av alle gårds- og bruksnavn. Schmidt har dessuten redigert flere bøker, bl.a. fire NORNA-rapporter og 75-årsskriftet for Norsk stadnamnarkiv.

Schmidt ble i 2001 tildelt Jöran Sahlgrens pris av Kungliga Gustav Adolds Akademien för svensk folkkulturs pris for «viktiga bidrag till norsk ortnamnsforskning, särskilt genom doktorsavhandlingen om norska ortnamn på -by, -».

  • Margit Harsson og Terje Larsen (red.): Namn frå by og bø. Veneskrift til Tom Schmidt på 60-årsdagen 26. juni 2008. Oslo, 2008. ISBN 978-82-92596-16-6

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.