Thorsteinn Hauksson er en islandsk komponist, særlig kjent for elektroakustisk musikk fundert i klangflatemusikalske og spektralistiske ideer.

Hauksson studerte piano med Rögnvaldur Sigurjónsson og komposisjon med Thorkell Sigurbjörnsson i Reykjavik. I 1975 reiste han til University of Illinois i USA, og begynte på komposisjonsstudier med Salvatore Martirano og Ben Johnston.

I 1978 ble Hauksson invitert til å jobbe på IRCAM i Paris. Her utviklet han noen dataprogrammer som han kalte PRUFA 7, programmer basert på arbeidet hans om overtonerekkene.

Fra 1980 arbeidet Hauksson på Center for Computer Research in Music and Acoustics, på Stanford University i California. Her utviklet han ASTRON, en serie programmer som lar brukeren betrakte stjernene fra forskjellige punkter i universet. Dette programmet brukte han for å komponere orkesterverket Ad Astra (1982), et verk han ble nominert til Nordis råds musikkpris for i 1988.

Hauksson har blitt nominert til Nordisk råds musikkpris tre ganger. I tillegg til å bli nominert for Ad Astra, ble han i 1993 nominert for fløyte- og computerverket cho (1992), og i 1995 for Bells of Earth (1994), et verk for orkester og computer.

Av andre verk må nevnes Humma (1974), for to sopraner og bass, Are we? (1980), for to trompeter, to tromboner, to slagverkere og computer, et verk bestilt av Ensemble Intercontemporain og Pierre Boulez, og ikke minst oratoriet Psychomachia (1995), basert på Prudentius' dikt Kampen om sjelen.

  • Bergendal, Göran. (1991). New Music in Iceland. Iceland Music Information Centre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.