National Theatre i London
National Theatre i London
Av .

The National Theatre er Storbritannias nasjonale teaterensemble, fra 2015 ledet av Rufus Norris. Teateret ble grunnlagt i 1962 og holder til i London.

Faktaboks

Uttale
nˈæʃənəl þˈiətə

Historikk

Under Sir Laurence Oliviers ledelse ble teateret snart det kunstnerisk fremste i London. I 1976 kunne ensemblet flytte inn i ny teaterbygning ved Waterloo Bridge på Themsens sørbredd. Dette er et moderne teaterkompleks med tre scener: The Olivier med 1160 sitteplasser, The Lyttleton med 890 og The Cottesloe med 400. Peter Hall overtok sjefstillingen i 1973, da Olivier måtte trekke seg på grunn av helseproblemer. I 1988 overtok Richard Eyre ledelsen, og senere har teateret vært ledet av Trevor Nunn (1997–2003) og Nicholas Hytner (2003–2015), før Rufus Norris tok over i 2015..

National Theatre har hevdet sin stilling som en av de fremste scener i den vestlige verden, med et repertoar som spenner fra klassikere til modernister, fra tragedie til farse, med hovedvekt på den frodige engelske dramatikk i fortid og nåtid. De fleste store britiske instruktører og scenekunstnere har medvirket, blant andre Sir Ralph Richardson, Sir John Gielgud, Dame Peggy Ashcroft og Paul Scofield. Noen andre kjente skuespillere som har vært tilknyttet teateret er Albert Finney, Dorothy Tutin, Joan Plowright, Maggie Smith og Susan Fleetwood. I senere tid har regissører som Nicholas Hytner, Stephen Daldry og Sam Mendes gjort sentrale oppsetninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg