Peggy Ashcroft

Faktaboks

Peggy Ashcroft
Dame
Uttale
ˈæʃkråft
Født
1907
Død
1991
.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Edith Margaret Emily Ashcroft, kalt Peggy, var en britisk skuespiller. Hun var kjent for sine Shakespeare-roller, og i Norge ble hun særlig kjent for sine Ibsen-tolkninger. Hun gjestet Oslo i 1955 og spilte da tittelrollen i Hedda GablerDet Nye Teater og Beatrice og Cordelia i Shakespeare-stykkene Stor Ståhei for Ingenting og Kong Lear Nationaltheatret.

Ashcroft begynte sin skuespillerkarriere på 1920-tallet da hun som 16-åring mot familiens vilje begynte studier på Central School of Speech and Drama. I denne perioden ble hun også inspirert av arbeidet til den russiske skuespilleren og teaterteoretikeren Konstantin Stanislavskij og hans skuespillermetode. Allerede i studietiden opptrådte hun i profesjonelle oppsetninger på Londons scener, der hun etter hvert i økende grad gjorde seg bemerket som Shakespeare-tolker. Utover på 1950- og 60-tallet var hun en viktig bidragsyter til Royal Shakespeare Company hvor hun også var en av de kunstneriske ledere.

Ashcroft var i alle år først og fremst teaterskuespiller, for det meste i London, men også på Broadway i New York. Hun gjorde også mange filmroller, og i 1984 fikk hun en Oscar for sin medvirkning i filmen A Passage to India, en film hun også vant en rekke andre priser for inkludert BAFTA og Golden Globe. I 1954 ble hun tildelt den norske prisen Kongens fortjenestemedalje i gull for sin tolkning av Hedda Gabler.

Peggy Ashcroft var gift tre ganger, og fikk to barn med sin tredje mann Jeremy Hutchinson som hun var gift med fra 1940 til 1965.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg