Tethys
Månen Thetys avbildet av romfartøyet Cassini i 2015.
Av .

Tethys er den femte største av Saturns måner.

Faktaboks

Uttale
tˈethys

Tethys ble oppdaget av Giovanni Cassini i 1684. Den er oppkalt etter havsgudinnen Tethys og fikk sitt navn i 1847 av John Herschel.

Karakteristikk

Tethys har en diameter på rundt 1050 km. Ettersom tettheten bare er 0,7 ganger vannets tetthet, antar man at Tethys sannsynligvis i stor grad består av vannis, samt litt stein. Tethys har en gjennomsnittlig overflatetemperatur på –187 grader celsius.

En stor dal, Itaca, har en bredde på ca. 100 km og dybde på 4–5 km, og strekker seg fra Tethys' nordpol til sydpol. Det finnes også et enormt krater, Odyssevs, med en diameter på 400 km. Resten av overflaten er dekket av kratre med diameter opp til 50 km.

Bane

Tethys beveger seg rundt Saturn i en avstand på 295 000 km og bruker 45,3 timer på å fullføre ett omløp rundt Saturn. Tethys beveger seg i bunden rotasjon, som vil si at den alltid vender samme side mot Saturn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg