Faktaboks

Ted Turner
Robert Edward Turner III
Uttale
tˈə:nə
Født
19. november 1938, Cincinnati, Ohio, USA
Ted Turner

Ted Turner

Av /KF-arkiv ※.

Ted Turner er en amerikansk medieeier, best kjent for å starte CNN.

Karriere

Turner har vært engasjert i kringkasting siden 1970, hans Turner Broadcasting System kjøpte senere opp fjernsynsstasjoner i USA og knyttet dem sammen i et satellittbasert nettverk.

I 1980 startet han selskapet Cable News Network (CNN), som kom til å revolusjonere fjernsynets nyhetsdekning gjennom sine 24-timers nyhetssendinger, ikke minst slik det ble gjort under Challenger-ulykken i 1986 og Golfkrigen i 1991.

Etter kjøp av store, klassiske filmbiblioteker startet han også satellittkanalene Turner Network Television (TNT, 1988) og Cartoon Network (1992). I 1996 var Turner med på å gjennomføre fusjonen av Turner Broadcasting System og Time Warner.

Privatliv

Turner vant America's Cup i seiling 1977, og arrangerte fra 1986 til 2001 egne idrettsleker (Goodwill Games).

I 1997 ga han en privat gave på en milliard amerikanske dollar til FN. På det tidspunkt hadde USA en enda større akkumulert gjeld til verdensorganisasjonen, en gjeld som den folkevalgte Kongressen viste liten vilje til å nedbetale.

I sitt tredje ekteskap (1991–2001) var Ted Turner gift med Jane Fonda.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg