Tarquinia

Etruskerne gjorde seg til herrer over bystaten Roma omkring 600 fvt. Romerne stod under deres innflytelse inntil de, i 396 fvt., inntok etruskernes hovedstad Veii. Bildet viser et veggmaleri i Leopard-graven i Tarquinia, ca. 500 fvt. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.
Veggmaleri
Av /NTB scanpix.

Tarquina Detalj av etruskisk freskomaleri i den såkalte Auguri-graven, 500-tallet f.Kr.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Tarquinia er en by i Italia, i regionen Lazio, provinsen Viterbo. I oldtiden var Tarquinia en etruskisk by. En rekke arkeologiske levninger er funnet i og ved byen, de eldste fra 800-tallet før vår tidsregning.

Faktaboks

Også kjent som

etruskisk Tarchuna

latin Tarquinii

før 1922 Corneto

På en høyde nær den moderne byen lå den mektige etruskerbyen Tarchuna (latin Tarquinii). Den etruskiske byen var av regelmessig form med en omkrets på rundt 8 kilometer. Særlig i tiden fra 700- til 400-tallet fvt. spilte Tarchuna en fremtredende politisk rolle som den fornemste byen i det etruskiske tolvstadsforbundet. Romas siste kongeslekt stammer herfra (Tarquinius).

Det eldste arkeologiske funnet i Tarquinia er et gravkammer fra 800-tallet fvt. Av bygninger kan nevnes et stort tempel (det såkalte Ara della Regina) fra 300- eller 200-tallet fvt. Tarquinia er særlig kjent for sin nekropol med underjordiske graver fra 500- til 100-tallet fvt., som er rikt utsmykket med malerier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg