Ta Mok

Faktaboks

Ta Mok

«Slakteren»

«Broder nr. 5»

Født
1926
Død
21. juli 2006
Ta Mok (til høyre) tar imot kinesiske offiserer i 1975. Dette var under Røde Khmer-regimet (1975–1979), som under ledelse av Pol Pot styrte Kambodsja på brutalt vis med masseutryddelser, tortur og tvangsarbeid.
Av /NTB Scanpix.

Ta Mok, kambodsjansk geriljaleder. Ta Mok ble legendarisk for sin brutalitet, og fikk tilnavnet «Slakteren» etter morderiske utrenskninger da han var partisjef i sørvestregionen under Røde Khmer-regimet i Kambodsja i 1975–1979. Han var Røde Khmers øverste leder i årene 1997–1999.

Ta Mok mistet et ben i en mineeksplosjon i 1970. Han var nestleder for det øverste krigsrådet og øverstkommanderende på slagmarken etter Røde Khmer-regimets fall i 1979. Etter at Røde Khmer ble styrtet fortsatte de med geriljavirksomhet.

Gjennom flere tiår var Ta Mok en av Pol Pots mest betrodde støttespillere, men i 1997 ble det fraksjonskamp innen Røde Khmer. Ta Mok lot Pol Pot arrestere og dømmes til livsvarig husarrest, og gjorde seg selv til bevegelsens øverste leder. Etter at Pol Pot var død i 1998 og de øvrige Røde Khmer-lederne hadde overgitt seg, fortsatte Ta Mok kampen til han ble pågrepet på thailandsk territorium i 1999.

Ta Mok døde i fengsel, før han kunne bli stilt for et internasjonal krigsforbrytertribunal for forbrytelser mot menneskeheten. Han ble gravlagt ved den tidligere geriljabasen Anlong Veng.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg