TCP/IP er et sett av protokoller for datakommunikasjon i Internett. Den består av følgende to protokoller:

  • IP (Internet Protocol) gjør det mulig å koble sammen forskjellige underliggende nett til et felles logisk nett. De underliggende nettene kan være basert på ulike teknologier.
  • TCP (Transmission Control Protocol) er en protokoll som sikrer pålitelig transport av datasignaler mellom brukerprogrammer som kommuniserer via det logiske nettet.

Virkemåte

Enkapsulering av pakker i TCP/IP modellen. Data fra applikasjonslaget blir enkapsulert av et ITCP hode, som igjen blir enkapsulert av et IP hode. Til slutt blir data fra nettverkslaget enkapsulert av rammehoder på datalinklaget.

IP protokollen benyttes i all dataoverføring i Internett. Mange tjenester på Internett—inkludert web (HTTP protokollen)—benytter seg av TCP/IP protokollene. Alternativet til TCP er UDP, som benyttes for overføring av sanntidsdata, som f.eks. VoIP.

TCP er en forbindelsesorientert protokoll som legger til funksjonalitet og et hode på data som kommer fra applikasjonslaget. IP er en forbindelsesløs protokoll som legger til sin funksjonalitet og legger til et hode på data som mottas fra transportlaget. TCP/IP protokollene er et eksempel på lagdeling, hvor ulike funksjoner ivaretas av ulike lag. TCP/IP modellen har sin basis i OSI modellen.

Historikk

Utviklingen av TCP/IP startet i USA av Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) i slutten av 1970-årene. Det første protokollsettet ble basis for ARPANET, et forskningsnettverk som etter hvert utviklet seg til dagens Internett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg