TCP, kontrollprosedyre mellom mottaker og avsender av sekvenser av datapakker som kan følge ulike veier gjennom et teletransportnettverk (også kalt «datagram»), slik at alle pakkene i sekvensen leveres feilfrie og i riktig rekkefølge til mottakeren. Internt i transportnettet overføres hver av datapakkene mellom naboknutepunkter i henhold til kontrollprosedyren IP – Internet Protocol.

TCP og IP er grunnlaget for datakommunikasjon i Internett.

Hver datapakke må inneholde kontrollinformasjon for å oppdage datafeil som følge av forstyrrelser i forbindelsene, og de må føre med seg adresser for avsender og mottaker, samt rekkefølgenummer innenfor sekvensen. Datafeil som oppdages i en datapakke underveis i transporten fører til at den vil bli slettet der og da. Om det blir for lang kø av datapakker som venter på overføring over en delstrekning i nettet, så slettes overskytende datapakker. Disse prinsippene kalles for «best effort» funksjonalitet i transportnettet, og tillater en enklest mulig konstruksjon av nettet.

Det blir oppgaven til TCP å gjenkjenne begynnelsen og slutten på en sekvens og oppdage at datapakker mangler, slik at mottaker må be avsender om repetisjon. Dersom det er stor hyppighet av slettede datapakker vil systemet kunne bryte sammen, så TCP må derfor dynamisk kunne regulere bakover hyppigheten for sending av datapakker fra avsenderen.

TCP vil således sikre feilfri dataoverføring over et datagramnettverk. De to prosedyrene TCP / IP ble utviklet innenfor ARPANET-prosjektet gjennom 1970-årene, og de er basis for transport av data via dagens Internett. TCP ble formelt vedtatt i 1983, da Internett ble åpnet. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.