TCP er en transportlagsprotokoll som benyttes i internett. TCP sikrer ende-til-ende transport av datapakker og baserer seg på rutingsfunksjonalitet fra nettverkslaget (IP-protokollen).

Faktaboks

Også kjent som

Transmission Control Protocol

TCP og IP er grunnlaget for datakommunikasjon i internett.

Sentrale prinsipp

Hver datapakke må inneholde kontrollinformasjon for å oppdage datafeil som følge av forstyrrelser i forbindelsene, og de må føre med seg adresser for avsender og mottaker, samt rekkefølgenummer innenfor sekvensen. Datafeil som oppdages i en datapakke underveis i transporten fører til at den vil bli slettet der og da. Om det blir for lang kø av datapakker som venter på overføring over en delstrekning i nettet, så slettes overskytende datapakker. Disse prinsippene kalles for «best effort»-funksjonalitet i transportnettet, og tillater en enklest mulig konstruksjon av nettet.

Det blir oppgaven til TCP å gjenkjenne begynnelsen og slutten på en sekvens og oppdage at datapakker mangler, slik at mottaker må be avsender om repetisjon. Dersom det er stor hyppighet av slettede datapakker vil systemet kunne bryte sammen, så TCP må derfor dynamisk kunne regulere bakover hyppigheten for sending av datapakker fra avsenderen. TCP vil således sikre feilfri dataoverføring.

Historikk

De to prosedyrene TCP og IP ble utviklet innenfor ARPANET-prosjektet gjennom 1970-årene. TCP ble formelt vedtatt i 1983, da internett ble åpnet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg