Sushil Koirala

Artikkelstart

Sushil Koirala, nepalsk politiker, statsminister i Nepal fra 11. februar 2014 til 10. oktober 2015. Tilhørte Nepals Kongressparti, som han ledet fra 2010 og til sin død i februar 2016. Medlem av Koirala-familien, som har preget nepalsk politikk i flere tiår. Hans fetter, Girija Prasad Koirala, var i lengre tid statsminister.

Sushil Koirala hadde ingen formell høyere utdanning, men i tillegg til sin politiske karriere virket han også som journalist. Aktiv i nepalsk politikk siden 1954, og hadde en rekke sentrale politiske stillinger i Nepals Kongressparti. Som følge av Kong Mahendras kupp i 1960 tilbragte han 16 år i politisk eksil i India, der han redigerte partiavisen Tarun.

Kongresspartiet ble det største partiet ved valget i 2013, under Koiralas ledelse. I sin tid som statsminister ble det undertegnet en historisk avtale mellom de fire største partiene, noe som banet vei for en ny grunnlov. Koirala holdt sitt løfte om å fratre som statsminister da den nye grunnloven trådte i kraft, og gikk av den 10. oktober 2015. 9. februar 2016 døde han av lungebetennelse, 76 år gammel.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg