Sushil Koirala, nepalsk politiker, statsminister i Nepal fra 11. februar 2014 til 10. oktober 2015. Tilhørte Nepals Kongressparti, som han ledet fra 2010 og til sin død i februar 2016. Medlem av Koirala-familien, som har preget nepalsk politikk i flere tiår. Hans fetter, Girija Prasad Koirala, var i lengre tid statsminister. 

Sushil Koirala hadde ingen formell høyere utdanning, men i tillegg til sin politiske karriere virket han også som journalist. Aktiv i nepalsk politikk siden 1954, og hadde en rekke sentrale politiske stillinger i Nepals Kongressparti. Som følge av Kong Mahendras kupp i 1960 tilbragte han 16 år i politisk eksil i India, der han redigerte partiavisen Tarun.

Kongresspartiet ble det største partiet ved valget i 2013, under Koiralas ledelse. I sin tid som statsminister ble det undertegnet en historisk avtale mellom de fire største partiene, noe som banet vei for en ny grunnlov. Koirala holdt sitt løfte om å fratre som statsminister da den nye grunnloven trådte i kraft, og gikk av den 10. oktober 2015. 9. februar 2016 døde han av lungebetennelse, 76 år gammel. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.