Faktaboks

Uttale

surah'ammar

Etymologi

Førsteleddet er trolig av et eldre navn Surarna på nærliggende innsjøer, kanskje i betydningen 'sur, vass-sjuk mark'. Sisteleddet er '(industri)hammer, hammerverk'.

Surahammars Bruk
Surahammar har århundregamle industritradisjoner. Surahammars Bruk produserte bl.a. toghjul. I dag er bruket splittet i flere selskaper med ulike eiere, men det dreies fortsatt toghjul i Surahammar. Fotoet er fra 1924.
Av /Tekniska museet.
Lisens: CC BY 2.0

Surahammar er et tettsted og en kommune i Sverige, i Västmanland nordvest for Västerås. Kommunen er 344 kvadratkilometer, med 9900 innbyggere (2024).

Bosettingen er konsentrert til Kolbäcksåns dalføre, med tettstedene Virsbo, Ramnås og kommunesenteret Surahammar (6400 innbyggere i 2021). Omtrent ⅔ av kommunens innbyggere bor i kommunesenteret. Skog- og myrområdene øst og vest for Kolbäcksån har svært sparsom bosetting.

Surahammar ligger i Bergslagen og har gamle brukstradisjoner knyttet til metallutvinningen. Surahammars Bruk har sitt utgangspunkt i virksomheter som går tilbake til 1500-tallet. Driften er i dag splittet i flere selskaper, med produksjon blant annet innen pulvermetallurgi, spesialstål og toghjul. En stor del av den yrkesaktive befolkningen pendler til Västerås.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg