Faktaboks

Sulitjelmaisen

Sállajiegná, Sulitjelmabreen, Salajekna

Uttale
sulitjˈelmaisen
Sultjelmaisen
Sulitjelmaisen. Til høyre Stortoppen, 1822 moh.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Sulitjelmaisen er en isbre ved riksgrensen mot Sverige. Den er en av de femten største norske isbreene, og ligger øst for Sulitjelma, i Fauske kommune i Nordland fylke.

Totalt breareal er 30,3 km², hvorav 9 km² ligger i Sverige (på svensk Sulitelma) og resterende i Fauske kommune. I perioden 2007–2018 er isbreen redusert med 13 km², som følge av høyere årstemperatur og påfølgende smelting. Konsekvensene av dette er en mindre bre, og mer synlige steinmasser. Bresmeltingen i nevnte periode har generelt i Norge ført til en reduksjon av breene på cirka 15 prosent i gjennomsnitt.

Breoverflaten befinner seg fra 830–1680 meter over havet, og det meste av smeltevannet fra breen renner østover, og danner etter hvert grunnlaget for Pite älv i Sverige.

Omkring breen ligger en rekke fjell: Suliskongen rager høyest på 1908 meter over havet. Ved siden av seg har kongen Dama på 1691 meter over havet med Knekten på 1711 meter over havet lenger bort. Litt lenger bak ligger Sluskhatten på 1691 meter over havet.

Rett øst for Sulitjelmaisen ligger Stuorrajiegna, som er Sveriges største isbre. Det er på det smaleste bare 500 meter mellom breene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg