Sukkertoppen
Sukkertoppen med en viktig del av Longyearbyens bebyggelse foran. Den utbrente åpningen til den gamle Gruve 2a ses i fjellsiden under toppen.
Sukkertoppen
Longyearbyen
Sukkertoppen ligger rett sørøst for Longyearbyen
Longyearbyen
Av .
Sukkertoppen ved Longyearbyen
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Fjellet er gjennomhullet av Gruve 2a og b, som var i drift i perioden 1913 til 1968. Her daganlegget til Gruve 2b i Gruvefjellet ved siden av Sukkertoppen. Foto 2017
Fjellet er gjennomhullet av Gruve 2a og b, som var i drift i perioden 1913 til 1968. Her daganlegget til Gruve 2b i Gruvefjellet ved siden av Sukkertoppen. Foto 2017
Lisens: CC BY SA 3.0

Sukkertoppen er et fjell på SpitsbergenSvalbard, rett sørøst for Longyearbyen.

Høyden er 371 meter over havet. Sukkertoppen er utstikker fra Gruvefjellet/Lindholmhøgda, som skiller Adventdalen og Endalen.

Gruvedrift

Fjellet er gjennomhullet av Gruve 2a og b, som var i drift i perioden 1913 til 1968, se Store Norske Spitsbergen Kulkompani (SNSK). Det gikk taubaner tvers over Longyeardalen fra begge gruvene til taubanesentralen. Bukkene som fremdeles står, er fredede kulturminner.

Oppfaring (undersøkelser og tilrettelegging) i Gruve 2a ble påbegynt i 1913, da Longyear City fremdeles var amerikansk eid. SNSK overtok og drev gruven frem til 1937. Produksjon fortsatte da i Gruve 2b med inngang litt lenger innover i dalen i Gruvefjellet. I 1943 ble Gruve 2a skutt i brann av det tyske slagskipet «Scharnhorst», og den brant frem til 1962. Misfarging fra brannen kan tydelig ses i fjellsiden der inngangen var.

I 1952 omkom seks menn i gruven under en gasseksplosjon. I 1968 var Gruve 2 utdrevet.

Bebyggelse og skred

Fra 1968 ble det gradvis anlagt en ny del av Longyearbyen med brakkehus og senere de karakteristiske «spisshusene» under Sukkertoppen. Det var et populært boligområde frem til 19. desember 2015 da ti av spisshusene ble flyttet og ødelagt av et voldsomt snøskred fra Sukkertoppen. To personer omkom, ytterligere ni ble skadet.

I februar 2017 ble to av byggene ødelagt eller sterkt skadet av et nytt skred. De øverste husrekkene under Sukkertoppen måtte evakueres flere ganger vintrene 2017/2018 og 2018/2019 da værforhold tilsa at det kunne bli nye skred eller ras. Det har blitt bestemt at de mest utsatte boligene skal rives og fjellsiden sikres med skredfangere og snøgjerder. Arbeidet tok til i 2019. Dette endrer bildet av Longyearbyen og gir synlig beskjed om klimaendringene som er i gang.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg