Stella Blómkvist er en islandsk kriminalforfatter. Navnet er et pseudonym for en kjent person i islandsk offentlighet, og spekulasjonene om hvem som skjuler seg bak det, har gått i mange år.

Stella Blómkvist har inntil 2022 utgitt 13 romaner med seg selv som hovedperson i rollen som skribent og etterforsker av mord i politiske og massemediale kretser. Hun (eller han?) har atskillige likhetstrekk med Anne Holts Hanne Wilhelmsen og dessuten med Bo Balderson, som også er et uidentifisert pseudonym.

Bøkene vitner om nær tilknytning til og solid innsikt i politikk, rettsvesen og massemedier, som er de miljøene hvor mordene begås. Flere av titlene vitner også om dette, som for eksempel Morðið í stjórnarráðinu (Mordet i regjeringskvartalet, 1997), Morðið í sjónvarpinu (Mordet i fjernsynet, 2000), Morðið á hæstarétti (Mordet i høyesterett, 2001) og Morðið á Alþingishúsinu (Mordet i Alltingsbygningen, 2002).

Ingen av bøkene er utkommet på skandinaviske språk, men noen er oversatt til tysk og engelsk.

I 2017 kom det en islandsk TV-serie basert på bokserien, og i 2021 kom sesong 2 av serien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg