Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK) var et selvstendig forvaltningsorgan som med hjemmel i helsepersonelloven ga autorisasjon til ulike typer helsepersonell. SAKs samfunnsoppdrag var å sikre at det helsepersonellet som skal innvilges en gyldig autorisasjon eller lisens var kvalifisert for en slik autorisasjon eller lisens.

Kontoret ble nedlagt og virksomheten overført til Helsedirektoratet 1. januar 2016.

Per Haugum var direktør for kontoret fra det ble opprettet i 2001 fram til 2010. Anne Herseth Barlo var direktør fra 2011.

SAK skulle sørge for å trygge pasientsikkerheten og tilliten til det norske helsevesenet, men også mulighetene og sikkerheten til det enkelte helsepersonell som er kvalifisert for, og ønsker å utøve sitt yrke.

Arbeidsområder

SAKs arbeid omfattet blant annet følgende:

  • Motta og saksbehandle søknader om autorisasjon og lisens til lovbestemte helsepersonellgrupper.
  • Forvalte bestemte deler av turnusordningen for leger, fysioterapeuter og kiropraktorer.
  • Forvalte statlige tilskudd på vegne av Helsedirektoratet.
  • Rapportere resultater vedrørende antall autorisasjoner, tilskuddsmidler og lisenser.
  • Komme med faglige råd og innspill til Helsedirektoratet på myndighetsområdet.

Historikk

SAK ble opprettet i 2001, da forkortet SAFH, men skiftet til SAK i 2012. Inntil opprettelsen av SAK hadde myndigheten vært tillagt det enkelte fylkeslegekontor, og før det Stadsfysikus/Helsetilsynet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg