Starmoen er en flyplass i Elverum kommune i Innlandet fylke. Flystripen er en gresslette på 1200 x 200 meter og tilhører Elverum Flyklubb. Starmoen er arena for Det nasjonale senteret for seilflygning og omfatter også Ole Reistad Senter med 100 senger.

Historie

Området var i juni 1976 offer for den største skogbrannen i Norge etter krigen. Etter brannen samlet Elverum Flyklubb interessenter for å etablere en grusbane i brannområdet. Elverum kommune bar en del ansvar for brannen som startet på et nærliggende avfallsanlegg, og et syttitalls grunneiere, anført av tidligere landbruksminister Johan C. Løken, fikk tildelt arealer med frisk skog fra kommunen i et makeskifte. Dette som følge av at de hadde mistet tilsvarende omfang skog under brannen. Med dette som bakteppe satt kommunen med et stort område som blant annet kunne benyttes til flyplass.

På denne tiden lå det nasjonale senteret for seilflyging på Notodden, men seilflymiljøet hadde i lang tid vært på utkikk etter en ny lokasjon som kunne egne seg bedre for strekkflyging, ha et godt og romslig luftrom, samt mulighetene for å etablere et anlegg med hangar, og lokaler for administrasjon, undervisning og overnatting. I tillegg ønsket man å finne et anleggsområde som kunne kjøpes eller leies for minimum 40 år, da dette ville kunne gi tilgang til spillemidler. Dette fant de på Starmoen, det ble inngått avtale med Elverum flyklubb om overtakelse av flystripen og -området, og i mai 1989 ble Ole Reistad Senter offisielt flyttet fra Notodden til Elverum.

På 1990-tallet ble det iverksatt en større ombygging av området, noe som ble utført hovedsakelig av elever ved en lokal videregående skole. Dette førte til en forbedring av området og flystripen, og førte blant annet til at det kun er 4 meter høydeforskjell fra nord til syd.

Verdensmesterskap i seilflyging ble arrangert på Starmoen over en treukers periode i juni 2004. EM i modellflygning ble arrangert samme sted i 2009. Det arrangeres også kurs og samlinger innen motorflygning, som for eksempel GAP, mikroflykonkurranser og modellflykonkurranser på Starmoen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg