Skinnarbøl
Hovedbygningen på Skinnarbøl fotografert mellom 1920 og 1930. Bygningen ble fredet i 1923.
Av /Nasjonalbiblioteket.

Skinnarbøl er en storgård i Kongsvinger kommune, Innlandet, ved Vingersjøen cirka fire kilometer øst for Kongsvinger sentrum. Gården har (2019) et totalareal på 25 785 dekar, hvorav 642 dekar fulldyrket mark og 20 632 dekar skog.

Gården er kjent siden 1300-tallet og har blant annet tilhørt slektene Natt och Dag, Oxenstierna og Rynning. Fra 1899 er den i slekten Egebergs eie. Dronning Sofie, som var gift med Oscar 2, tilbrakte en rekke somrer på Skinnarbøl, som i denne tiden på folkemunne ble kjent som «Grenseslottet».

Hovedbygningen, en lang, enetasjes bygning i empirestil med søylebåret midtgavl, er oppført av stampet jord i perioden 1814–1849 for slekten Rynning. Bygningen er forbundet med driftsbygningene ved to enetasjes fløyer. Gårdsanlegget, som dermed danner et lukket rektangel, ble fredet i 1923.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg