Simon Fraser, den ellevte lord Lovat, var en skotsk adelsmann og en av Fraser-klanens mest fargerike og omstridte skikkelser.

Fraser begynte sin karrière med å bortføre og voldta enken etter den niende lord Lovat, og tvang henne deretter til å bli hans hustru, slik at han dermed kunne få absolutt kontroll over slektens store gods. For å unngå rettsforfølgelse flyktet han til Frankrike, hvor han første stilte seg til rådighet for eksilskottene, men gikk senere i engelsk tjeneste som spion blant jakobittene; han ble avslørt og satt fengslet i 10 år. I 1714 rømte han, og tilbrakte de neste 30 årene med å gjenvinne sine eiendommer og sin formue samt vekselvis å delta i jakobittiske og anti-jakobittiske sammensvergelser.

I 1745–1746 var Fraser en av hovedmennene bak forsøket på å gjeninnsette huset Stuart på den skotske tronen, og fikk tittelen duke of Fraser av Karl Edvard Stuart, «the Young Pretender». Etter det mislykkede opprøret ble han arrestert, dømt til døden og henrettet på Tower Hill i London, og alle hans gods ble beslaglagt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.