Faktaboks

Simon Fraser

den 11. lord Lovat

Født
5. januar 1676, Skottland
Død
9. april 1747, London, England
Simon Fraser
Simon Fraser
Av /Memoirs of the Jacobites of 1715 and 1745 𝒲.

Simon Fraser var en skotsk adelsmann og en av Fraser-klanens mest omstridte skikkelser.

Fraser begynte sin karriere med å bortføre og voldta enken etter den niende lord Lovat, og tvang henne deretter til å bli sin hustru, slik at han dermed kunne få absolutt kontroll over slektens store gods. For å unngå rettsforfølgelse flyktet han til Frankrike, hvor han første stilte seg til rådighet for eksilskottene, men gikk senere i engelsk tjeneste som spion blant jakobittene.

Han ble avslørt og satt fengslet i 10 år. I 1714 rømte han, og tilbrakte de neste 30 årene med å gjenvinne sine eiendommer og sin formue samt vekselvis å delta i jakobittiske og anti-jakobittiske sammensvergelser.

I 1745–1746 var Fraser en av hovedmennene bak forsøket på å gjeninnsette huset Stuart på den skotske tronen, og fikk tittelen duke of Fraser av Karl Edvard Stuart, «the Young Pretender». Etter det mislykkede opprøret ble han arrestert, dømt til døden og henrettet på Tower Hill i London, og alle hans gods ble beslaglagt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg