Hylestadportalen

Hylestadportalen. Utsnitt av portalen med fremstilling av sagnet om Sigurd Fåvnesbane. Vi ser Regin til venstre og Sigurd til høyre, i ferd med å steke dragens hjerte. Sigurd får noe av dragens blod på leppene sine, og blir dermed i stand til å forstå hva fuglene i treet over ham sier.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Hylestadportalen er en portal fra Hylestad gamle stavkirke, Valle kommune, Aust-Agder, som nå befinner seg i Universitetets oldsaksamling, Oslo. Den er den eldste og mest berømte av en gruppe stavkirkeportaler fra 1200-tallet.

Hylestadportalen har yngre paralleller i portalene fra Vegusdal og Austad, og som disse behandler den motiver fra Vǫlsungasaga. Dels rammet inn i medaljonger og dels i en friere inndeling ved plantemotiver ser vi på Hylestadportalen gjenfortalt kjente episoder fra sagnet om Sigurd, Regin og Fåvne. Sverdet blir smidd og prøvd mot ambolten, Sigurd dreper Fåvne (som her samtidig fungerer som portaldrake), deretter steker han Fåvnes hjerte, og vi ser fuglene i treet og Grane og til slutt drapet på Regin. Endelig øverst til venstre Gunnar i ormegården med harpen mellom tærne, et av de mest yndede motiver i norsk og svensk middelalderkunst.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg