Shoemaker-Levy 9.

Shoemaker-Levy 9. Kometens kollisjon med Jupiter i 1994. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Shoemaker-Levy 9 fotografert av Hubble-romteleskopet 17. mai 1994 med vidvinkelkamera. De 21 fragmentene er her fordelt over 1,1 mill. km, dvs. tre ganger avstanden mellom Jorden og Månen.

Kometen var 660 mill. km fra Jorden, og på vei mot Jupiter.

.
Lisens: fri

Shoemaker-Levy 9 er den niende kometen som ble oppdaget av teamet Carolyn Shoemaker, Gene Shoemaker og David Levy. Den ble oppdaget 25. mars 1993 ved å bruke ett av teleskopene på Palomar-observatoriet.

Faktaboks

Uttale
ʃˈu:meikə lˈivi nain

Kometen ble fanget inn i Jupiters gravitasjonsfelt og brutt opp i 21 fragmenter av de sterke tidevannskreftene. De største fragmentene var på 2–4 km på tvers. 16.–22. juli 1994 falt fragmentene ned i Jupiters atmosfære og forårsaket voldsomme eksplosjoner. Det kraftigste nedslaget laget et merke på størrelse med Jorden og tilsvarte en eksplosjon på 10 million megatonn TNT. Nedslagene førte til mørke arr på Jupiter som forsvant med tiden som følge av Jupiters vinder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg