Faktaboks

Shaun White

Shaun Roger White

Født
3. september 1986, San Diego, California, USA

Shaun White er en amerikansk rullebrett- og snøbrettkjører. Han er tredobbel olympisk mester i halfpipe og har vunnet 15 gull i vinter-X-Games. Han er ansett som en av verdens beste på både snøbrett og rullebrett.

White ble tidlig ansett som et stort talent i både snøbrett og rullebrett, og allerede sju år gammel tiltrakk han seg sponsorer. To år senere ble han oppdaget av rullebrettkjøreren Tony Hawk, som ble hans mentor. Han startet å konkurrere profesjonelt da han var 13 år.

Shaun White var den første utøveren som vant titler i både sommer- og vinterutgaven av X Games. I 2003 vant han sin første vinter-X Games-tittel, da han vant både superpipe og slopestyle. Han har totalt vunnet 17 medaljer i vinter-X-Games, derav 5 gull i slopestyle og 8 gull i superpipe (derav seks på rad i 2008–2013). Han har i tillegg vunnet 6 gull i Winter Dew Tour. På rullebrett vant han sin første X-Games-tittel i 2007 og har totalt 5 medaljer, derav to gull.

White vant sitt første OL-gull i Torino i 2006, da han gikk seirende ut av halfpipe-konkurransen. Han ble olympisk mester for andre gang da han forsvarte gullet i Vancouver i 2010, og for tredje gang i Pyeongchang i 2018.

Shaun White er en av verdens største idrettsprofiler og har en høy mediaprofil. Han har medvirket i flere snøbrett- og rullebrettfilmer. I tillegg har han hatt små roller i flere filmer og TV-serier, og han har fått videospillene Shaun White Snowboarding (2008) og Shaun White Skateboarding (2010) oppkalt etter seg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg