Shaun White, amerikansk rullebrett- og snøbrettkjører.  White er dobbelt olympisk mester i halfpipe og har vunnet 13 gull i vinter-X-Games. Han er ansett som en av verdens beste på både snøbrett og rullebrett.

White ble tidlig ansett som et stort talent i både snøbrett og rullebrett, og allerede 7 år gammel tiltrakk han seg sponsorer. To år senere ble han oppdaget av rullebrettkjøreren Tony Hawk, som ble hans mentor. Han startet å konkurrere profesjonelt da han var 13 år.

White var den første utøveren som vant titler i både sommer- og vinter-X-Games. I 2003 vant han sin første vinter-X-Games tittel, da han vant både superpipe og slopestyle. Han har totalt vunnet 17 medaljer i vinter-X-Games, derav 5 gull i slopestyle og 8 gull i superpipe (derav seks på rad 2008-13). Han har i tillegg vunnet 6 gull i Winter Dew Tour. På rullebrett vant han sin første X-Games tittel i 2007 og har totalt 5 medaljer, derav to gull. 

White vant sitt første OL-gull i Torino 2006, da han gikk seirende ut av halfpipe-konkurransen. Han ble olympisk mester for andre gang da han forsvarte gullet i Vancouver 2010.

White er en verdens største idrettsprofiler og har en høy mediaprofil. Han har medvirket i flere snøbrett- og rullebrettfilmer. Han har i tillegg hatt små roller i flere filmer og TV-serier og har fått videospillene Shaun White Snowboarding (2008) og Shaun White Skateboarding (2010) oppkalt etter seg.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.