Shaun White

Faktaboks

Shaun White

Shaun Roger White

Født
3. september 1986, San Diego, California, USA

Artikkelstart

Shaun White er en amerikansk rullebrett- og snøbrettkjører. Han er tredobbel olympisk mester i halfpipe og har vunnet 15 gull i vinter-X-Games. Han er ansett som en av verdens beste på både snøbrett og rullebrett.

White ble tidlig ansett som et stort talent i både snøbrett og rullebrett, og allerede sju år gammel tiltrakk han seg sponsorer. To år senere ble han oppdaget av rullebrettkjøreren Tony Hawk, som ble hans mentor. Han startet å konkurrere profesjonelt da han var 13 år.

Shaun White var den første utøveren som vant titler i både sommer- og vinterutgaven av X Games. I 2003 vant han sin første vinter-X Games-tittel, da han vant både superpipe og slopestyle. Han har totalt vunnet 17 medaljer i vinter-X-Games, derav 5 gull i slopestyle og 8 gull i superpipe (derav seks på rad i 2008–2013). Han har i tillegg vunnet 6 gull i Winter Dew Tour. På rullebrett vant han sin første X-Games-tittel i 2007 og har totalt 5 medaljer, derav to gull.

White vant sitt første OL-gull i Torino i 2006, da han gikk seirende ut av halfpipe-konkurransen. Han ble olympisk mester for andre gang da han forsvarte gullet i Vancouver i 2010, og for tredje gang i Pyeongchang i 2018.

Shaun White er en av verdens største idrettsprofiler og har en høy mediaprofil. Han har medvirket i flere snøbrett- og rullebrettfilmer. I tillegg har han hatt små roller i flere filmer og TV-serier, og han har fått videospillene Shaun White Snowboarding (2008) og Shaun White Skateboarding (2010) oppkalt etter seg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg