Seychellenes utenrikspolitikk

Artikkelstart

Seychellene førte under president France Albert René en radikal, alliansefri politikk. Landet har vært en pådriver for regionalt samarbeid i Det indiske hav, og var med og stiftet Kommisjonen for det indiske hav (IOC) i 1983 og stod bak erklæringen av denne regionen som en «fredssone». Seychellene har også vært medlem av andre regionale organisasjoner, men gikk i 2004 ut av Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC) og Indian Ocean Rim Association (IORA), mest av økonomiske årsaker.

Samtidig har Seychellene orientert seg noe mot Asia. Kinas utvidede engasjement i Afrika fra tidlig på 2000-tallet har også omfattet Seychellene, og Kinas president Hu Jintao avsluttet sin Afrika-reise i 2007 på Seychellene, hvor flere samarbeidsavtaler ble inngått.

Seychellene har beholdt særlig kontakt med sine historiske nært tilknyttede stormakter, Storbritannia og Frankrike. En avtale fra 1976 tillot USA å opprettholde en satellittovervåkningstasjon på Seychellene. Stasjonen ble stengt i 1996, og forholdet til USA har vært noe avmålt på grunn av Seychellenes radikale utenrikspolitikk og motstand mot militært supermaktsnærvær i Det indiske hav.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg