Sepp Blatter

Faktaboks

Sepp Blatter
eg. Joseph Blatter
Født
10. mars 1936, Visp
Sepp Blatter annonserer Brasil som vertskap for VM i fotball i 2014. Bilde fra 2007.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Sepp Blatter er en sveitsisk, tidligere idrettsadministrator og var president i FIFA i perioden 1998 til 2016.

Blatter ble født i den tysktalende delen av den sveitsiske kantonen Valais (Wallis), og studerte økonomi ved universitetet i Lausanne, hvor han tok eksamen i 1958. Han var interessert i idrett, og spilte amatørfotball i hjemlandet fra 1948 til 1971. Han engasjerte seg etter hvert i idrettsledelse, og ble i 1964 generalsekretær for det sveitsiske ishockeyforbundet. Han deltok som administrator under OL i München i 1972 og i Montreal i 1976, og har vært medlem av Den internasjonale olympiske komité (IOC) siden 1999.

I 1975 ble Blatter engasjert av FIFA som direktør for det internasjonale fotballforbundets utviklingsprogrammer. I 1981 ble han generalsekretær i FIFA, og kom etter hvert til å spille en svært sentral rolle i organisasjonen som på denne tiden var ledet av brasilianeren João Havelange. Perioden etter 1975 var preget av store endringer i måten FIFA ble drevet på. Nye arrangementer kom til, som VM i fotball for kvinner og VM i futsal, og FIFA utviklet seg til å bli en organisasjon med enorme økonomiske ressurser takket være sponsorinntekter og salg av rettigheter, særlig i forbindelse med fotball-VM. I 1998 nådde Blatter toppen i FIFA, da han ble valgt til ny president etter Havelange. På kongressen fikk Blatter 111 stemmer, mens 80 delegater stemte for motkandidaten Lennart Johansson, som da var leder av den europeiske fotballorganisasjonen UEFA.

Allerede i forbindelse med valget på ny FIFA-sjef i 1998 ble det fremsatt påstander om at enkelte medlemmer hadde mottatt bestikkelser for å stemme på Blatter, men han ble likevel gjenvalgt som president i 2002, 2007 og 2011. I 2015 ble han valgt for femte gang, men anklagene om korrupsjon og svindel i FIFA var på dette tidspunktet så massive at Blatter noen dager senere kunngjorde at han kom til å trekke seg fra vervet, og at en ny president ville bli valgt i 2016. Blatter ble selv gjenstand for etterforskning, mistenkt for korrupsjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg