SOS Racisme

Artikkelstart

SOS Racisme er en fransk organisasjon grunnlagt i 1984 med hovedmål om å bekjempe rasisme i Frankrike. Organisasjonen fikk søsterorganisasjoner i en rekke land, deriblant Norge (SOS Rasisme). Organisasjonen er kjent for slagordet «Touche pas à mon pote» («ikke rør min venn»).

Organisasjonen ble etablert året etter La Marche pour l'égalité et contre le racisme, en omfattende marsj mot rasisme som gikk fra oktober til desember i 1983, med tyngde blant ungdommer med bakgrunn fra tidligere franske kolonier i Nord-Afrika. Marsjen regnes som den første store antirasistiske bevegelsen i Frankrike, og var en reaksjon på diskriminering og voldsomme sammenstøt mellom politi og ungdommer i en forstad utenfor Lyon.

SOS Racisme ble etablert med støtte fra det franske Sosialistpartiet, som fra enkelte av de som sto bak marsjen i 1983 anklaget for å ta en gryende bevegelse som politisk gissel. Flere av de som var sentrale i SOS Racisme de første årene har senere blitt sentrale i Sosialistpartiet. Deriblant organisasjonens første leder Harlem Désir, som var leder av Sosialistpartiet fra 2012 til 2014.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg