SOS Racisme er en fransk organisasjon grunnlagt i 1984 med hovedmål om å bekjempe rasisme i Frankrike. Organisasjonen fikk søsterorganisasjoner i en rekke land, deriblant Norge. Kjent for slagordet "Touce pas à mon pote".

Organisasjonen ble etablert året etter La Marche pour l'égalité et contre le racisme, en omfattende marsj mot rasisme som gikk fra oktober til desember i 1983, med tyngde blant ungdommer med bakgrunn fra tidligere franske kolonier i Nord-Afrika. Marsjen regnes som den første store antirasistiske bevegelsen i Frankrike, og var en reaksjon på diskriminering og voldsomme sammenstøt mellom politi og ungdommer i en forstad utenfor Lyon.

SOS Racisme ble etablert med støtte fra det franske Sosialistpartiet, som fra enkelte av de som sto bak marsjen i 1983 anklaget for å ta en gryende bevegelse som politisk gissel. Flere av de som var sentrale i SOS Racisme de første årene har senere blitt sentrale i Sosialistpartiet. Deriblant organisasjonens første leder Harlem Désir, som i dag er leder av Sosialistpartiet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.