SLAC er et laboratorium for studier av elementærpartikkelfysikk i Stanford, California, USA, grunnlagt i 1962. SLAC er knytta til Stanford University, men fysikere fra hele USA og flere andre land arbeider ved laboratoriet. SLAC huser den lengste lineære akseleratoren i verden (3,2 kilometer). I 1968 fant fysikere ved SLAC holdepunkter for at protoner (og nøytroner) er satt sammen av enda mindre partikler som til å begynne med ble kalt partoner. Seinere ble det klart at partonene var identisk med kvarker og gluoner. Dette ble oppdaga i prosesser der elektronene kolliderte med hydrogen.

Faktaboks

Også kjent som
fork. for eng. Stanford Linear Accelerator Center

I begynnelsen av 1970-årene ble det bygd en ny maskin, SPEAR (Stanford Positron-Electron Asymmetry Rings), der stråler av elektroner og positroner (dvs. anti-elektroner) kolliderte. På SPEAR så man i 1974 partikler som bestod av en ny type kvark som ble kalt 'sjarm', med symbol c (fra engelsk charm). Slike partikler var like før også sett i proton–proton-kollisjoner. En oppdaga også en ny type lepton kalt tau, med symbol τ (= gresk tau). Disse tre oppdagelsene ble alle belønna med Nobelprisen i fysikk.

SPEAR ble fulgt opp av kollisjonsmaskinen PEP (Positron-Electron Project). Seinere (1987) bygde en også en ny lineær kollisjonsmaskin, SLC (SLAC Linear Collider) for å kunne produsere Z-partikler. PEP-maskinen ble 1998 oppgradert til PEP-II. Her har en produsert, og vil (2007) fortsatt produsere B -mesoner. I desintegrasjoner (henfall, sundfall) av slike mesoner har en, slik som i noen andre laboratorier, sett effekter som bryter materie-antimaterie-symmetri.

I dag har også SLAC et breiere forskningsprogram som blant annet inneholderatom-fysikk, faststoff-fysikk, kjemi og biologi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg