S-Tank

Artikkelstart

S-Tank var en svensk stridsvogn, egentlig Stridsvagn 103 (forkortet til Strv 103). Den var det svenske forsvarets hovedstridsvogn fra siste halvdel av 1960-tallet og frem til midten av 1990-tallet. Den er kjent for sin ukonvensjonelle konfigurasjon, med hovedskytset fastmontert i skroget i stedet for i et dreibart tårn. Strv 103 var også den første serieproduserte stridsvognen i verden som benyttet gassturbin for fremdrift.

Historie

Stridsvagn 103, best kjent under det uformelle navnet S-Tank.

Stridsvagn 103 ble egentlig utviklet som et forsøkskjøretøy for å evaluere nye idéer, blant annet et alternativ til sårbarheten til det dreibare tårnet. For å dreie kanonen ble hele stridsvognen snudd, og for å bevege kanonen horisontalt ble de hydrauliske støtdemperne brukt til å heise og senke stridvognen foran og bak. Resultatet var en stridsvogn med svært lav profil, og gode defensive egenskaper. Den ble utstyrt med to motorer, en dieselmotor for lavere hastigheter, og, som den første serieproduserte stridsvogn i verden, en gassturbin.

Stridsvagn 103 ble tatt i bruk i den svenske hæren i 1966, og i alt 290 stridsvogner ble produsert frem til 1971. Den ble begynt faset ut ved innføringen av Leopard 2 stridsvogner på midten av 1990-tallet, og den siste ble tatt ut av bruk i 2001.

Spesifikasjoner

Den siste varianten Strv 103C var utrustet med en 105-millimeter glattløpet helautomatisk kanon (en forlenget variant av den britiske L7-kanonen) med en skuddtakt på opptil 15 skudd per minutt, to koaksiale 7,62-millimeter mitraljøser, og én 7,62-millimeter mitraljøse på bevegelig affutasje. Stridsvognen hadde en dieselmotor med en ytelse på 286 hestekrefter, og en gassturbin med en ytelse på 360 kilowatt.

  • Vekt: 42,5 tonn
  • Lengde: 7,04 meter
  • Høyde: 2,43 meter
  • Topphastighet: 50 kilometer i timen
  • Rekkevidde: opptil 390 kilometer

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg