Kartutsnitt
Utsnitt av kart som viser Rossøyas plassering i forhold til nordsiden av Nordaustlandet og øygruppen Sjuøyane som ligger imellom

Rossøya på Svalbard er Svalbards nordligste øy og nordenden av øya er derved også det nordligste punktet i Kongeriket Norge. Denne øya på Svalbard må ikke forveksles med Rossøya i Antarktis.

Rossøya tilhører gruppen Sjuøyane, nord for Nordaustlandet. Øya er liten, 308 m lang og 341 m bred, og med sin posisjon på 80° 49,5ʹ nordlig breddegrad og 20° 20ʹ østlig lengdegrad ligger Rossøya rundt 1000 kilometer fra Nordpolen.

Mens Parryøya sør i Sjuøyane-gruppen ligger omtrent 20 km nord for Nordaustlandet ligger Rossøya og den nærliggende Vesle Tavleøya nokså isolert rundt åtte km nord for hovedgruppen. Rossøya er tilnærmet sirkelrund med det høyeste punktet på 52 m.

Navn

Rossøya var kjent av hvalfangere på 1600-tallet og ses på nederlandske kart fra siste halvdel av århundret, men den fikk sitt navn under engelske William Edward Parrys ekspedisjon mot Nordpolen i 1827. Blant offiserene var James Clark Ross (1800–1862) og Rossøya i Antarktis er også oppkalt etter ham.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg