Faktaboks

Romford
Etymologi
roomy ford - åpent vadested
Uttale
'rɒmfəd

Romford er en by og administrasjonssenter i Havering kommune, en av de ytre bydelene i London, nordøst for sentrum. Byen hadde 122 584 innbyggere ved folketellingen i 2011.

Romford utgjør et av de største kommersielle, detaljhandels-, underholdnings- og fritidsdistriktene i London med kinoer, teatre, kornserthus, barer, puber, kafeer og spisesteder. Omsetningen i nattelivet er nesten like stor som om dagen.

Historie

I 1247 fikk Romford av Richard 3 rett til å holde marked. Stedet ble etter hvert en viktig markedsplass for omsetning av landbruksprodukter, særlig lærvarer fra nabolandsbyen Hornchurch. Romford var skyss-skifte på veien mellom London og Colchester, og trafikken la grunnlaget for en rekke vertshus og overnattingssteder. Fra 1800 til midten av 1900-tallet var bryggeriet Ind Coope en viktig industribedrift i Romford; bryggeriet er i dag ombygd til boliger. Anlegget av Eastern Counties Railway i 1839 gjorde reisetiden til London overkommelig, og satte fart i boligbyggingen.

Navnet Romford kommer trolig av et vadested over elven Beam, som lokalt også kalles River Rom. Beam renner gjennom området og er en sideelv til Themsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg