Romford

Artikkelstart

Romford er en by og administrasjonssenter i Havering kommune, en av de ytre bydelene i London, nordøst for sentrum. Byen hadde 122 584 innbyggere ved folketellingen i 2011.

Faktaboks

Uttale
'rɒmfəd
Etymologi
roomy ford - åpent vadested

Romford utgjør et av de største kommersielle, detaljhandels-, underholdnings- og fritidsdistriktene i London med kinoer, teatre, kornserthus, barer, puber, kafeer og spisesteder. Omsetningen i nattelivet er nesten like stor som om dagen.

Historie

I 1247 fikk Romford av Richard 3 rett til å holde marked. Stedet ble etter hvert en viktig markedsplass for omsetning av landbruksprodukter, særlig lærvarer fra nabolandsbyen Hornchurch. Romford var skyss-skifte på veien mellom London og Colchester, og trafikken la grunnlaget for en rekke vertshus og overnattingssteder. Fra 1800 til midten av 1900-tallet var bryggeriet Ind Coope en viktig industribedrift i Romford; bryggeriet er i dag ombygd til boliger. Anlegget av Eastern Counties Railway i 1839 gjorde reisetiden til London overkommelig, og satte fart i boligbyggingen.

Navnet Romford kommer trolig av et vadested over elven Beam, som lokalt også kalles River Rom. Beam renner gjennom området og er en sideelv til Themsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg