Faktaboks

Roger Milla
Født
20. mai 1952, Yaoundé, Kamerun
Roger Milla er en av de mest kjente afrikanske fotballspillerne gjennom tidende, og fikk sitt definitive gjennombrudd under VM i 1990.
.
Lisens: fri

Roger Milla er en kamerunsk tidligere fotballspiller, med posisjonen spiss.

Milla fikk sitt store internasjonale gjennombrudd som fotballspiller da han var 38 år. Hans fart, dribleferdigheter og scoringer for Kamerun under VM 1990 fascinerte en hel fotballverden og gjorde ham til et afrikansk ikon.

Milla startet sin profesjonelle karriere som 18-åring i en av Kameruns beste klubber, Léopard de Douala. Han spilte i klubben i tre år og vant den kamerunske ligaen og cupen. I 1974 ble han hentet til Tonnerre de Yaundé, hvor han vant den afrikanske cupvinner-cupen, og året etter ble han kåret til Afrikas beste spiller.

Milla ble hentet til den franske klubben Valenciennes i 1977. Han klarte ikke sette sitt preg på fransk fotball og var innom Monaco og Bastia før han ble hentet til Saint-Étienne på nivå to i Frankrike. Han fant seg godt til rette i Saint-Étienne og scoret 22 mål på 31 kamper i løpet av sine to sesonger i klubben. Milla gikk til Montpellier i 1986 og spilte for klubben i tre sesonger. Han spilte 95 kamper og scoret 37 mål for Montpellier før han forlot den franske ligaen. Han avsluttet sin karriere i 1990 etter én sesong i Saint- Pierre på Réunion.

Milla var en del av det kamerunske landslaget som for første gang kvalifiserte seg til et verdensmesterskap i 1982, og som vant Afrika-mesterskapet i 1984 og 1988. Men karrierehøydepunktet til Milla kom under VM 1990 i Italia. Milla hadde lagt opp, men ble overtalt til å bli med den kamerunske troppen til VM. Der scoret han fire mål i og ledet Kamerun til kvartfinalen, hvor de tapte 3-2 mot England. Han var en av turneringens store spillere og ble kåret til Afrikas beste spiller i 1990. Fire år senere ble Milla den eldste målscoreren i et verdensmesterskap. Han var 42 år da han scoret mot Russland i VM i 1994. Han var også den første afrikaneren som hadde deltatt i tre VM.

Milla ble i 2007 kåret til den beste afrikanske fotballspilleren de siste 50 år.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

• Les mer om Milla på FIFAs offisielle hjemmeside

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg