Danser i gammel stil
Omslaget til platen Danser i gammel stil av Kåre Korneliussens ensemble (1971) viser interiøret i Roger Arnhoffs Lydstudio på starten av 1970-tallet.
Danser i gammel stil
Av .

Roger Arnhoff Lydstudio var et lydstudio for innspilling av grammofonplater og lydspor for film i Oslo. Studioet var aktivt fra 1962 til 1988, og var i denne perioden et av de mest produktive og markante i Norge.

Bakgrunn

Roger Arnhoff Lydstudio var en av de mest betydelige aktørene innen norsk musikkindustri i sin virketid, da studioet tiltrakk seg flere av Norges mest profilerte artister og produsenter. Det ble innspilt musikk i praktisk talt alle sjangere.

Ved siden av plateopptak, ble det også laget lyd til en lang rekke norske filmer i studioet, blant annet til mange NRK-produksjoner.

Studioet hadde det offisielle navnet Roger Arnhoff Lydstudio frem til 1969–1970, da det skiftet navn til Roger Arnhoff Studio.

Roger Arnhoff

Roger Arnhoff (1933–2003) grunnla studioet. Han hadde utviklet en ekkomaskin for lyd i 1957, som blant annet kan høres på den legendariske innspillingen av «Det hender så mangt på Hovedøen», innsunget av Kari Diesen. I 1959 laget Arnhoff den første norske stereolyden, til filmen Jakten av Erik Løchen.

Arnhoff var en foregangsmann innen lydteknikk i Norge, også etter at studioet ble lagt ned. For sin lange og betydelige innsats på området, ble han i 2000 tildelt Kongens fortjenestmedalje i gull.

Lokaliteter

Maj Sønstevold og tekniker Ola Johansen.
Fra kontrollrommet i Roger Arnhoff Lydstudio i 1969. Bildet viser komponisten Maj Sønstevold og tekniker Ola Johansen. Miksebordet er fra Kongsberg Våpenfabrikk. Privat foto, utlånt av Ola Johansen.
Maj Sønstevold og tekniker Ola Johansen.
Av .

Roger Arnhoff Lydstudio lå i St. Olavs gate 26, indre gård, i Oslo. Studioet delte lokaler med ABC-film, hvor Roger Arnhoff hadde jobbet siden 1955.

Den første perioden brukte Roger Arnhoff Lydstudio andre etasje i ABC-films studio, på folkemunne kalt «Kinoen». Lokalet ble de første årene brukt til innspilling av musikk med små grupper og orkestre. Etter en stund overtok Arnhoff første etasje i de samme lokalene, som tidligere hadde vært lager, og dette ble etter hvert benyttet som innspillingsrom. Til å begynne med var fremdeles kontrollrommet for teknikk i «Kinoen» i andre etasje.

Midt i 1960-årene ble det bygget et nytt musikkstudio og kontrollrom i første etasje, og i 1968 ble dette utvidet til dobbelt areal, med et nytt og større kontrollrom. Studioet ble senere bygget om på midten av 1970-årene, av amerikanske Westlake Audio (ved Tom Hidley). I samme periode bygde Inge Holst Jacobsen og Tore Thambs-Lyche et «liveområde» i studiodelen, med steinheller i gulv og tak.

Utsyr og opptaksteknikk

Roger Arnhoff Lydstudio var blant de ledende når det gjaldt utviklingen innen lydopptak her i landet. Studioet var det første i Norge som gjorde flersporsinnspillinger med 8-spors, 16-spors og 24-spors opptaksmaskiner.

Ett av de første miksebordene i studioet var selvbygget, basert på rør- og forforsterkere fra Quad. I 1967/1968 ble dette skiftet ut med nytt miksebord fra Kongsberg Våpenfabrikk, senere Tore Seem Audio.

Teknikere

En lang rekke av Norges fremste lydteknikere var tilknyttet Roger Arnhoff Lydstudio, i kortere eller lengre perioder. I tillegg til Arnhoff selv, jobbet blant annet disse lydteknikerne her: Ola Johansen, Gunnar Renberg, Meny Bloch, Svein Sundby, Ingar Helgesen, Egil Eide, Tore Tveter, Fred Torgundrud, Rolf Kjernet, Tore Thambs-Lyche, Inge Holst Jacobsen og Roar Vangen.

Annen virksomhet

Roger Arnhoff Lydstudio hadde også sitt eget platepresseri, på Steinssletta på Ringerike, med navnet Hønepress A/S. Presseriet var tidligere eid og drevet av Norsk Grammofonkompani A/S. Videre hadde Roger Arnhoff Lydstudio også en avdeling for vinylgravering og et eget trykkeri for kassetter. Dette lå til å begynne med i tredje etasje i lokalene i St. Olavs gate, deretter på Bjølsen og til sist i Østensjøveien i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg