Faktaboks

Robert de Cotte
Uttale
kåt
Født
1656, Paris, Frankrike
Død
15. august 1735, Passy, Frankrike
Palass Rohan
Palass Rohan i Strasbourg i Frankrike, tegnet av arkitekt Robert de Cotte.
Av /shutterstock.

Robert de Cotte var en fransk arkitekt.

Han samarbeidet med sin lærer og svoger Hardouin-Mansart på slottskapellet i Versailles og ominnredningen av koret i Notre-Dame de Paris. Han gjorde seg bemerket med kolonnaden til Grand Trianon. Cotte var fra 1699 kunstnerisk leder for gobelinverkstedene. I 1708 etterfulgte han Hardouin-Mansart som kongelig førstearkitekt. Under Cottes ledelse ble arkitektkontoret ved Les Bâtiments du Roy kraftig administrativt utbygd til en meget effektiv institusjon, som gav fransk arkitektur en fast klassisk tradisjon og som medvirket til at det ofte kan være vanskelig å skille de enkeltes innsats fra hverandre. Muligens kan Cotte selv tillegges hovedæren for Hôtel d'Estrée (1711–1713), Hôtel de Lude (1710) og fasaden til Saint Roch (1731–1738).

Han virket også i stor grad som rådgiver for større arkitekturforetak i provinsene og ved utenlandske hoff og fyrstehus, og gav derved fransk arkitektur en ledende stilling ved siden av den italienske.

Som eksteriørarkitekt var han hele tiden bundet til Hardouin-Mansarts stil, og virket til å føre enkelte elementer av den franske barokklassisismen videre inn i 1700-tallet. I interiørene la han an på en ledigere romdisposisjon og en mykere og mer elegant stil.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Robert de Cotte

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg