Richard Travis Whitcomb

Faktaboks

Richard Travis Whitcomb
Uttale
wˈitkåm
Født
21. februar 1921, Evanston, Illinois
Død
13. oktober 2009

Richard Travis Whitcomb var en amerikansk aerodynamiker. Han var en av verdens fremste i etterkrigstiden, og utviklet arealregelen, den superkritiske vingen, og de såkalte winglets.

Karriere

Whitcomb fullførte sin utdannelse som mekanisk ingeniør i 1943. Han ble raskt rekruttert til NACA, hvor han tidlig i 1950-årene utviklet arealregelen som reduserte et flys luftmotstand i det transsoniske hastighetsområde, og økte flyets supersoniske hastighet med opptil 25 prosent.

I 1960-årene utviklet han NASAs superkritiske vinge, som med en flat overside forsinket luftstrøm-separasjonen slik at fly med høy subsonisk hastighet kunne bevege seg hurtigere med lavere brenselforbruk, noe som hadde stor betydning for utviklingen av passasjerfly og sivil luftfart.

På slutten av 1970-tallet utviklet Whitcomb de såkalte winglets. Dette er flater ytterst på vingetuppene som reduserer energitapet i de luftvirvler som vanligvis oppstår her.

Andre opplysninger

Whitcomb har mottat en rekke utmerkelser for sitt arbeide. Blant annet ble han i 1954 tildelt Colliertroféet for arealregelen, og han ble i 1973 tildelt National Medal of Science for sitt arbeide med den superkritiske vingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg