Reddalskanalen
E18 og gamle Sørlandske hovedvei (Europavei 39) krysser Reddalskanalen.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Reddal er en grend i Grimstad kommune i Agder, beliggende på nordsiden av Reddalsvatnet, rundt åtte kilometer vest for bysenteret. I grenda drives adskillig grønnsakdyrking.

Geografi

I grenda ligger Reddalsvannet som naturlig lå 2,5–3 meter over havet, og Landvikvannet i samme vassdrag to meter over havet. Vannene har avløp ved Ågreelva til Strandfjorden, en arm av Bufjorden sørvest for Grimstad sentrum. Avstanden mellom de to vannene er 300 meter og mellom Landvikvatnet og Strandfjorden snaut tre kilometer.

Kanal

Reddalskanalen
Av /Kulturminnesøk/Riksantikvaren.
Lisens: CC BY 2.0

Det ble i perioden 1876–1880 bygget en kanal mellom Reddalsvannet og Landvikvannet og videre til fjorden, både for å senke vannstanden i vannene to meter slik at 84 bønder kunne få 1318 dekar ny dyrkingsjord, og for å forhindre hyppige oversvømmelser. Kanalen åpnet også for en båtforbindelse mellom Grimstad og de nærliggende bygdene slik at handel og tømmertransport ble effektivisert. Landvikvannet, til dels også Reddalsvannet, ble på den måten liggende i havnivå. I perioden 1881–1885 var det regulær dampbåttrafikk mellom Grimstad og Reddal. I dag er det bare private fritidsbåter, kajakker og kanoer som trafikkerer kanalen.

Mellom 2003 og 2005 ble det utført en omfattende rehabilitering av kanalen, herunder opprenskning i kanalløpet og utbedring av steinmurene langs sidene.

Naturreservat

Reddalsvatnet er fredet som naturreservat med restriksjoner på båthastighet, telting og fisking.

Kart

Reddal
Reddal
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg