Faktaboks

Ragnar Thoursie
Uttale
tursˈi
Født
30. september 1919, Katrineholm, Sverige
Død
12. juli 2010, Saltsjöbaden, Sverige

Ragnar Thoursie var en svensk lyriker, kritiker og byråsjef.

Tross sin beskjedne produksjon tilhører Thoursie de betydeligste «fyrtiotalisterna», og han har hatt stor innflytelse på senere svensk lyrikk. Debutdiktene Emaljögat (1945) rommer angstfylte inntrykk fra krigstiden uttrykt gjennom dristige bilder og intrikate mytemotiver. Nya sidor och dagsljus (1952) er modernistisk i formspråket, men diktene er preget av sosialt engasjement og stiller seg solidarisk med den svenske nasjon og storbysamfunnet. Her finnes en optimisme og konstruktivisme som preger hele forfatterskapet.

Mellom 1952 og 1987 publiserte ikke Thoursie verken essaystiskk eller lyrikk, men jobbet som byråsjef for det som i dag heter Arbeidsförmedlingen. Han begynte å skrive igjen på slutten av livet, og i Elefantsjukan: Berättelser från byråkratin (2003) presenterer bilder fra hans yrkesliv.

Den nya människan (1987) består av de tidlige samlingene, upublisert poesi samt essayer. Prosaboken Ditt ord är ljus (2001) er en barndomsskildring og et portrett av foreldrene. Igelkottsfrid (2007) er en fortsettelse av denne. I utgivelsen En öppen stad, ej en befästad, bygger vi gemensamt (2004) er hans dikt samlet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg