Faktaboks

Ragnar Pedersen

Ragnar Ernst Pedersen

Født
6. mai 1941, Hamar
Død
28. juni 2016, Hamar
Virke
kulturhistoriker
Familie

Foreldre: lege (nevrolog) Ole Pedersen (1902-1980) og lege Ilse Antoni (d. 1941)

Ugift

Ragnar Pedersen
Av /Anno Musea i Nord-Østerdal.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Ragnar Pedersen var en norsk etnolog. Han var professor i kulturhistorie ved Universitetet i Oslo og sjefskonservator ved Domkirkeodden på Hamar.

Pedersen tok magistergrad i etnologi ved Universitetet i Oslo i 1971 med avhandlingen Seterbruket på Hedmarken: fra system til oppløsning. I 1976 ble han tilsatt som bestyrer ved Hedmarksmuseet og Domkirkeodden, fra 1987 som sjefskonservator. Fra 1988 til 2011 var han professor II i etnologi/kulturhistorie ved Universitetet i Oslo.

I sitt faglige arbeid var han særlig orientert mot det norske jordbrukets kulturhistorie. I en lang rekke artikler viste han hvordan gjenstander i sin kontekst kan danne utgangspunkt for å analysere en produksjonsmåte eller et økonomisk og sosialt system. Artiklene dekker mange sider ved det tradisjonelle jordbruket; seterdrift, byggeskikk, kosthold, onnearbeid. Et annet forskningsområde var Hamarkaupangen og Hamardomen. Det var i hans tid som sjefskonservator at vernebygget over domkirkeruinen ble reist. Pedersen var mye søkt som foredragsholder om en mangfoldighet av kulturhistoriske temaer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg