Rådmannsgården.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Rådmannsgården er en bygård i Oslo som ligger i Rådhusgata 19 ved Christiania Torv. Dette er Oslos eldste bygård, og den ble bygd i 1626 for rådmann Lauritz Hansen. Bygningen er oppført i gul og rød tegl i hollandsk renessansestil, med høye gavler med runde blindbuer mot tre sider, og har mye av sitt opprinnelige preg i behold. Anlegget er fredet.

Etter å ha hatt skiftende private eiere gjennom 1600- og 1700-tallet, ble gården kjøpt av kongen i 1761 til bruk som bolig for høyere embetsmenn. Fra 1814 huset gården ulike offentlige institusjoner og kontorer: Universitetsbiblioteket i 1824-1852, og sykehus fra 1852 (Garnisonssykehuset). Den ble overtatt av Kristiania kommune i 1897 og brukt som kontorer. Fra 1937 har Oslo Kunstforening hatt sine kontorer og utstillingssaler her.

Sidebygningen mot torget og Øvre Slottsgate består av halvannen etasje i utmurt bindingsverk. Den ble oppført i 1640-årene og kalles Anatomigården, fra tida da universitetets medisinske fakultet hadde sitt anatomikammer her.

Kart

Rådmannsgården
Rådmannsgården
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg