Rådmannsgården

Rådmannsgården.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Rådmannsgården er en bygård i Oslo som ligger i Rådhusgata 19 ved Christiania Torv. Dette er Oslos eldste bygård, og den ble bygd i 1626 for rådmann Lauritz Hansen. Bygningen er oppført i gul og rød tegl i hollandsk renessansestil, med høye gavler med runde blindbuer mot tre sider, og har mye av sitt opprinnelige preg i behold. Anlegget er fredet.

Etter å ha hatt skiftende private eiere gjennom 1600- og 1700-tallet, ble gården kjøpt av kongen i 1761 til bruk som bolig for høyere embetsmenn. Fra 1814 huset gården ulike offentlige institusjoner og kontorer: Universitetsbiblioteket i 1824-1852, og sykehus fra 1852 (Garnisonssykehuset). Den ble overtatt av Kristiania kommune i 1897 og brukt som kontorer. Fra 1937 har Oslo Kunstforening hatt sine kontorer og utstillingssaler her.

Sidebygningen mot torget og Øvre Slottsgate består av halvannen etasje i utmurt bindingsverk. Den ble oppført i 1640-årene og kalles Anatomigården, fra tida da universitetets medisinske fakultet hadde sitt anatomikammer her.

Kart

Rådmannsgården
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg