Karl Martell seiret over araberne ved Poitiers 732, et slag som fikk stor betydning for Europas historie. Senere miniatyrmaleri som viser Karl Martell i et slag. Biblioteca nazionale, Torino.

SCODE. Begrenset gjenbruk

Poitiers, by i Frankrike, i regionen Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes, hovedstad i departementet Vienne, ved elven Clain, 104 km sørvest for Tour. 84 400 innbyggere (2002). Poitiers er i første rekke en administrasjons-, kommunikasjons- og handelsby; noe elektro- og metallvareindustri. Universitet (grunnlagt 1432).

Byens sentrum er omgitt av en slynge av Clain; gamlebyen er omgitt av rester av middelalderbymurer og inneholder mange betydelige byggverk. Den gotiske St. Pierre-katedralen (1162–1379) er en av de mest interessante i Frankrike; den romanske Notre-Dame-la-Grande (1000–1100-tallet) har en fantastisk utsmykket fasade. Valfartskirken St.-Hilaire-le-Grand er en 7-skipet basilika fra 1000-tallet. Ste.-Radegonde stammer fra 1000–1100-tallet, St.-Jean-baptisteriet fra 300-tallet og er således et av Frankrikes aller eldste sakrale bygg. Justispalasset fra 1100-tallet inneslutter rester av greveborgen. Poitiers har også ruiner fra romersk tid.

Poitiers het i oldtiden Limonum, senere Pictavium, ble bispesete og religiøst sentrum på 300-tallet, senere hovedstad i grevskapet Poitou. Ved Poitiers seiret Chlodvig 507 over Alarik. I et betydningsfullt slag ved Poitiers 732 stanset frankerkongen Karl Martell den arabiske fremrykkingen i Europa. Poitiers var også åsted for et viktig slag i Hundreårskrigen, da den engelske prins Edvard («Den sorte prins») i 1356 vant over Johan 2 av Frankrike. Poitiers-ediktet 1577 avsluttet den 6. hugenottkrig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.