Faktaboks

Poitiers
Uttale
poatjˈe

Karl Martell seiret over araberne ved Poitiers 732, et slag som fikk stor betydning for Europas historie. Senere miniatyrmaleri som viser Karl Martell i et slag. Biblioteca nazionale, Torino.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Poitiers er en by i Frankrike, i regionen Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes, hovedstad i departementet Vienne, ved elven Clain, 104 kilometer sørvest for Tours. Byen har 88 291 innbyggere (2017).

Poitiers er i første rekke en administrasjons-, kommunikasjons- og handelsby. Det finnes noe elektro- og metallvareindustri i byen. Universitetet i Poitiers ble grunnlagt i 1432.

Byens sentrum er omgitt av en slynge av Clain; gamlebyen er omgitt av rester av middelalderbymurer og inneholder mange betydelige byggverk. Den gotiske St. Pierre-katedralen (1162–1379) er en av de mest interessante i Frankrike; den romanske Notre-Dame-la-Grande (1000–1100-tallet) har en fantastisk utsmykket fasade. Valfartskirken St.-Hilaire-le-Grand er en syv-skipet basilika fra 1000-tallet. Ste.-Radegonde stammer fra 1000–1100-tallet, St.-Jean-baptisteriet fra 300-tallet og er således et av Frankrikes aller eldste sakrale bygg. Justispalasset fra 1100-tallet inneslutter rester av greveborgen. Poitiers har også ruiner fra romersk tid.

Poitiers het i oldtiden Limonum, senere Pictavium, ble bispesete og religiøst sentrum på 300-tallet, senere hovedstad i grevskapet Poitou. Ved Poitiers seiret Chlodvig i 507 over Alarik. I et betydningsfullt slag ved Poitiers i 732 stanset den frankiske hertugen og rikshovmesteren Karl Martell den arabiske fremrykkingen i Europa. Poitiers var også åsted for et viktig slag i Hundreårskrigen, da den engelske prins Edvard («Den sorte prins») i 1356 vant over Johan 2 av Frankrike. Poitiers-ediktet fra 1577 avsluttet den sjette hugenottkrigen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg