Poitiers

Karl Martell seiret over araberne ved Poitiers 732, et slag som fikk stor betydning for Europas historie. Senere miniatyrmaleri som viser Karl Martell i et slag. Biblioteca nazionale, Torino.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Poitiers er en by i Frankrike, i regionen Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes, hovedstad i departementet Vienne, ved elven Clain, 104 kilometer sørvest for Tours. Byen har 88 291 innbyggere (2017).

Faktaboks

Uttale
poatjˈe

Poitiers er i første rekke en administrasjons-, kommunikasjons- og handelsby. Det finnes noe elektro- og metallvareindustri i byen. Universitetet i Poitiers ble grunnlagt i 1432.

Byens sentrum er omgitt av en slynge av Clain; gamlebyen er omgitt av rester av middelalderbymurer og inneholder mange betydelige byggverk. Den gotiske St. Pierre-katedralen (1162–1379) er en av de mest interessante i Frankrike; den romanske Notre-Dame-la-Grande (1000–1100-tallet) har en fantastisk utsmykket fasade. Valfartskirken St.-Hilaire-le-Grand er en syv-skipet basilika fra 1000-tallet. Ste.-Radegonde stammer fra 1000–1100-tallet, St.-Jean-baptisteriet fra 300-tallet og er således et av Frankrikes aller eldste sakrale bygg. Justispalasset fra 1100-tallet inneslutter rester av greveborgen. Poitiers har også ruiner fra romersk tid.

Poitiers het i oldtiden Limonum, senere Pictavium, ble bispesete og religiøst sentrum på 300-tallet, senere hovedstad i grevskapet Poitou. Ved Poitiers seiret Chlodvig i 507 over Alarik. I et betydningsfullt slag ved Poitiers i 732 stanset den frankiske hertugen og rikshovmesteren Karl Martell den arabiske fremrykkingen i Europa. Poitiers var også åsted for et viktig slag i Hundreårskrigen, da den engelske prins Edvard («Den sorte prins») i 1356 vant over Johan 2 av Frankrike. Poitiers-ediktet fra 1577 avsluttet den sjette hugenottkrigen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg