Ares, gresk gud for krig og vilt kampmot. Han er sønn av Zevs og Hera. Hos romerne het han Mars. Ares er Afrodites elsker. Hans ledsagere er Deimos og Fobos (Skrekk og Gru) og hans glede er blodsutgytelse.

Ares fremstilles i bildende kunst opprinnelig som en skjegget kriger, senere som en kraftig ung mann. I kampen om Troja stod Ares på trojanernes side. Han støter ofte sammen med de guder som beskytter grekerne, særlig Athene, som med letthet beseirer ham. I en kamp mellom ham og Diomedes hjelper Athene den sistnevnte til å avverge Ares' spyd og såre ham i underlivet.

(Homer, Iliaden, 5.sang 846-863)

ARES I HEFAISTOS NETT

Afrodite, kjærlighetsgudinnen, var gift med Hefaistos smedguden, som er Ares` bror. Som du har lest tidligere, er Ares Afrodites elsker. Derfor gikk Ares inn på Afrodites sovekammer, når Hefaistos hadde dratt til Lemnos. En dag oppdaget solguden Helios dette. Det an hende at solguden hadde vært ganske misunnelig, og kunne ikke dy seg. Som solgud kan Helios faktisk se alt. Så han sladret til Hefaistos. Først kunne ikke Hefaistos tro sine egne ører. Hvordan kunne hans egen bror gjøre noe sånt? Men Hefaistos tok ingen sjanser. Han smidde et nett som var umulig å se, men umulig å bryte seg ut av. Før han dro til Lemnos, hang han nettet over sengen. Han latet som om han dro, og ventet. Så gikk Ares til Afrodite. Etter at de hadde ligget med hverandre litt, trakk Hefaistos nettet over dem. Så begynte han å rope: "Kom alle guder! Her skal dere se et syn! Et skrekkelig syn! Se her hvordan min bror og min kone hviler i kjærlighet! Jeg skulle aldri vært født!"

Tre guder kom. Ingen gudinner, de ble hjemme. Der kom Poseidon, havets hersker, Apollon, musikkens gud, og Hermes, gudenes budbringer. De fikk seg en god latter.

"Ares er nok både strek og rask!" lo Apollon. "Men ikke rask nok for den stygge, treige, lamme Hefaistos!"

Hermes begynte å le.

"Si meg Hermes," fortsatte Apollon. "Ville du ha hatt noe i mot å ligge med Hefaistos` deilige Afrodite?"

"Nei, Apollon," lo Hermes. "Jeg ville ikke hatt noe i mot det!"

"Stille,"  Det var Poseidon.

"Poseidon havets hersker," sa Hefaistos, men kom ikke lenger.

"Ikke vær redd, Hefaistos," fortalte Poseidon. "Jeg skal personlig betale tilbake for deres udåd, slipp dem fri!"

Hefaistos gjorde som han sa. Og sånn endte det.

Homer, Odysseen, 8.sang, 266-369

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.