Pet Sounds er et musikkalbum med The Beach Boys som ble utgitt i mai 1966. Dette er hovedverket til bandets leder Brian Wilson og en milepæl i popmusikken.

Faktaboks

Uttale
– saundz

Musikken har et revolusjonerende, til dels symfonisk lydbilde som var et resultat av nyskapende instrumentkombinasjoner og bruk av studioteknikk. Albumet inspirerte blant annet The Beatles til å lage Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

Det ble innspilt ved hjelp av noen av Los Angeles' beste studiomusikere, og medlemmene i Beach Boys bidrar stort sett bare med vokal. Nesten alle tekstene var skrevet av Tony Asher, mens Beach Boys' frontfigur Mike Love sto bak noen. De mest kjente sangene er God Only Knows, Wouldn't It Be Nice og den gamle folkevisa Sloop John B., som alle ble store hits, samt balladen Caroline, No.

I 1997 kom CD-boksen The Pet Sounds Sessions, som inkluderte en hel del tilleggsmateriale. Brian Wilson framførte hele albumet på sine solokonserter i 2000–2002 samt i 2013 og 2016. En 50-årsjubileumsutgave med fire CD-er kom ut i 2016.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg