Faktaboks

Paul Anka
Paul Albert Anka
Uttale
ˈænkə
Født
30. juli 1941, Ottawa, Canada
Den kanadiske sangeren Paul Anka fotografert i 1959.
/Scanpix.

Paul Anka er en kanadisk popsanger og komponist som har vært en meget populær artist helt siden 1950-tallet. Han skrev de fleste av sine hits selv og er kanskje aller mest kjent for å ha skrevet den engelske teksten til sangen My Way, basert på Claude François' Comme d'habitude.

Anka var 16 år gammel da debutsinglen Diana (1957) ble en kjempeslager i USA, og han hadde en jevn strøm av hits fram til 1962. De største var:

  • I Love You Baby (1957)
  • You Are My Destiny (1958)
  • Lonely Boy (1959)
  • Put Your Head On My Shoulder (1959)
  • It's Time To Cry (1959)
  • Puppy Love (1960)
  • My Home Town (1960)

Allerede som tjueåring fikk Anka sine egne show på prestisjefylte klubber som Copa i New York City. Etter hvert ble han en «smørsanger» og familieunderholder og mistet sin tenåringsappell.

I 1974–1975 gjorde han comeback på USAs Topp 10 med tre duetter med Odia Coates: (You're) Having My Baby, One Man Woman/One Woman Man og I Don't Like To Sleep Alone samt solosinglen Times Of Your Life. Han har ellers skrevet filmmusikk, blant annet til The Longest Day (1962), der han også hadde en rolle, og slagere for andre artister, deriblant It Doesn't Matter Anymore for Buddy Holly og She's A Lady for Tom Jones.

I 2005 overrasket Anka med å synge swingversjoner av rockeklassikere på Rock Swings, som ble hans første britiske Topp 10-album.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg