Faktaboks

Pare Lorentz

Leonard MacTaggart Lorentz

Født
11. desember 1905, Clarksburg, West Virginia
Død
4. mars 1992, Armonk, New York
Pare Lorentz
Pare Lorentz
Av /New York Public Library 𝒲.

Pare Lorentz var en amerikansk dokumentarfilmregissør. Han var en sentral skikkelse i amerikansk dokumentarfilm i 1930-årene.

I sine to første dokumentarfilmer, The Plow That Broke the Plains (1936) og The River (1937), tok han for seg emner som Hollywood stort sett overså, som arbeidsløshet og miljøproblemer. Han overbeviste opphavsmennene til New Deal om at dokumentarfilmen kunne bidra til å løse nasjonens problemer etter depresjonen, og ble utnevnt til den første lederen for det statlige United States Film Service (opprettet i 1938).

Han regisserte en film om offentlig helsevesen, The Fight for Life (1940), og påvirket filmer som Power and the Land (1940) i regi av Joris Ivens, og Robert Flahertys The Land (1942). Sammen med Stuart Schulberg laget han kompilasjonsfilmen Nurenberg (1948) om krigsrettergangen i Nürnberg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg