Paolo Giordano

Faktaboks

Paolo Giordano
født:
1982, Torino

Paolo Giardano, italiensk forfatter og fysiker. Vant den prestisjefylte Stregaprisen for debutromanen Primtallenes ensomhet (2008) og blir ansett for å være en av de fremste stemmene i nyere italiensk litteratur.

Giordano gjorde braksuksess med sin første roman, Primtallenes ensomhet (originaltittel La solitudine dei numeri primi, norsk oversettelse i 2009). Boken er en oppvekstroman om vennskap og kjærlighet mellom to unge mennesker. Mattia er en gutt med sans for tall. Han har en psykisk utviklingshemmet tvillingsøster som forsvinner sporløst mens han har ansvar for henne. Alice har en ambisiøs far som ønsker at hun skal bli alpinstjerne. Hun utsettes for en alvorlig skiulykke som gir henne livsvarige skader. Når Alice og Mattia møtes gjenkjenner de straks sin ensomhet i den andre. I Italia solgte romanen i millionopplag og lå på førsteplass på bestselgerlistene i et helt år. Romanen er oversatt til 35 språk og ble i 2010 filmatisert av Savario Costanzo, med Alba Rohrwacher og Isabella Rossellini i hovedrollene.

Hans etterlengtede andre roman kom i 2012, Menneskekroppen (originaltittel Il corpo umano, norsk oversettelse 2014), og er en sterk og rystende roman om krigen i Afghanistan.

Giordanos tredje roman, Il nero e l’argento (2014) skildrer livet til en moderne italiensk familie i Torino og er en kjærlighetshistorie uten om det vanlige.

Utmerkelser

Stregaprisen 2008

Anbefalte lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg