Faktaboks

Paolo Giordano
Født
19. desember 1982, Torino, Italia
Paolo Giordano, 2008
Paolo Giordano, 2008
Av /Flickr 𝒲.
Lisens: CC BY SA 2.0

Paolo Giardano er en italiensk forfatter og fysiker. Han vant den prestisjefylte Strega-prisen for debutromanen Primtallenes ensomhet (2008), og blir ansett for å være en av de fremste stemmene i nyere italiensk litteratur.

Giordano gjorde braksuksess med sin første roman, Primtallenes ensomhet. Boken er en oppvekstroman om vennskap og kjærlighet mellom to unge mennesker. Mattia er en gutt med sans for tall. Han har en psykisk utviklingshemmet tvillingsøster som forsvinner sporløst mens han har ansvar for henne. Alice har en ambisiøs far som ønsker at hun skal bli alpinstjerne. Hun utsettes for en alvorlig skiulykke som gir henne livsvarige skader. Når Alice og Mattia møtes gjenkjenner de straks sin ensomhet i den andre. I Italia solgte romanen i millionopplag og lå på førsteplass på bestselgerlistene i et helt år. Romanen er oversatt til 35 språk og ble i 2010 filmatisert av Savario Costanzo, med Alba Rohrwacher og Isabella Rossellini i hovedrollene.

Hans etterlengtede andre roman kom i 2012, Menneskekroppen, og er en sterk og rystende roman om krigen i Afghanistan.

Giordanos tredje roman, Il nero e l’argento (2014) skildrer livet til en moderne italiensk familie i Torino og er en kjærlighetshistorie utenom det vanlige.

I Smittens tid. Rapport fra pandemies frontlinje (2020), griper Giordano pennen og vil ikke miste det viruset forteller om oss. Fra karantene gir han et personlig vitnesbyrd om en krisetid og tar til ordet for en ny global solidaritet i kjølvannet av koronavirus-pandemien.

Norske utgivelser

  • Primtallenes ensomhet (Originaltittel: La solitudine dei numeri primi, 2008. Norsk oversettelse ved Lisbet Resløkken, 2009)
  • Menneskekroppen (Originaltittel: Il corpo umano, 2012. Norsk oversettelse ved Hilde Sophie Plau, 2014)
  • Rapport fra pandemiens frontlinje (Originaltittel: Nel contagio, 2020. Norsk oversettelse ved Aleksander Melli, 2020)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg